Türkiye siyaseti ve kamuoyunda Suriye Türkmenleri
Syrian Turkmens in Turkish politics and Turkish public opinion
  1. Tez No: 821299
  2. Yazar: ÜNSAL DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TEMİZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Tarih, Political Science, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye Türkmenleri, Sığınmacı, Göç, Suriye, İç Savaş, Arap Baharı, Syrian Turkmen, Asylum Seeker, Migration, Syria, Civil War, Arab Spring
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Sosyal Ekonomik ve Siyasal İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dünyası Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
“Arap Baharı”tabir olunan kitlesel ayaklanmalar, Ortadoğu'da pek çok dönüşüme sebep olurken, Türk varlığının tıkanmış noktalarından birini de açarak, yeniden sosyoloji, demografi, psikoloji, folklor ve tarihin konusu haline getirmiştir. Türk varlığının tıkanmış bu noktası bilinen tabiri ile: Suriye Türkmenleridir. Suriye'de yaşayan Türkmenler tarihlerindeki en önemli kitlesel göç hareketlerinden birini 21. Yüzyıl'da gerçekleştirmiş ve böylece dışa kapalı Suriye rejiminin sarsılmasıyla yeniden varlıklarını ortaya koymuşlardır. Araştırmamız Türk halkının ve devletinin Suriyeli Türkmenleri ne ölçüde tanıdığını ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Araştırmamız, Suriyeli Türkmenler ile ilgili etimolojik verileri araştırmanın yanında,“Türk Dünyası”,“Dış Türk”gibi kavramların bilimsel olarak mümkün olup olmadığının, alandaki veriler ışığında tartışılması ile başlayıp, Suriye'de yaşayan Türkmenlere dair tarihi verilerin incelenmesiyle devam etmektedir. Tarihi veriler kronolojik olarak ortaya konduktan sonra Suriyeli Türkmenlerin bugünkü sosyal ve siyasal varlıkları araştırılmıştır. Bu araştırmalar esnasında literatürdeki verilerden istifade edilmiştir. Ancak Suriyeli Türkmenlerin Suriye'deki ve Suriye dışındaki varlık mücadelelerinin, henüz devam eden pek çok süreci ihtiva etmesi sebebiyle, alandaki veriler güncelliğini yitirmekte ve yetersiz kalabilmektedir. Bu noktada konuyla ilgili haber verileri araştırılmış, nihayet alan araştırması bir zorunluluk haline gelmiştir. Alan araştırması kapsamında yapılandırılmış görüşme yöntemiyle Türkiye'ye göç etmiş Suriyeli Türkmenlerle görüşülmüş, bu veriler de alana kazandırılmıştır. Türkmenlerin bilinirliği ile ilgili sivil toplum kuruluşları ile de görüşmeler yapılmış, hangi siyasi görüşün Türkmenleri tanıdığı ortaya konmaya çalışılmış ve elde edilen bütün bu veriler 2023 yılı itibariyle en güncel koşullar gözetilerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
While the mass uprisings known as the“Arab Spring”caused many transformations in the Middle East, one of the blocked points of Turkish existence was opened and made it a subject of sociology, demography, psychology, folklore and history. This blocked point of Turkish existence is known as: Syrian Turkmens. Turkmens living in Syria carried out one of the most important mass migration movements in their history in the 21st century, and thus, they re- emerged with the collapse of the closed Syrian regime. Our research aims to reveal the extent if Turkish people and state recognize Syrian Turkmens or not. In addition to researching the etymological data about Syrian Turkmens, our research begins with the discussion of whether the concepts such as“Turkish World”and“External Turks”are scientifically possible in the light of the data in the field and continues with the examination of the historical data of Turkmens living in Syria. After the historical data were presented chronologically, the current social and political existence of Syrian Turkmens was investigated. During these studies, data in the literature were used. However, since Syrian Turkmens' struggle for existence in Syria and outside Syria includes many ongoing processes, the data in the field is out of date and may be insufficient. At this point, the news data on the subject has been researched, and finally field research has become a necessity. Within the scope of the field research, Turkmens were interviewed with the structured interview method and these data were brought to the field. Interviews were also held with non-governmental organizations regarding the awareness of Turkmens, it was tried to reveal which political view recognized Turkmens, and all these data were interpreted by considering the most up-to-date conditions as of 2023.