An Examination of the mechanical and the critical approaches to understanding organizational change
Örgütsel değişimin mekanik ve kritik yönden algılanmasının incelenmesi
  1. Tez No: 82134
  2. Yazar: AYŞE UFUK SAKA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ROBERT J. SCHEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Değişim, Mekanik ve Kritik Düşünce, Güç, Kültür, Sembolizm, Politika iv, Organizational Change, Mechanical and Critical Thinking, Power, Culture, Symbolism, Politics m
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZ ÖRGÜTSEL DEĞİŞİMİN MEKANİK VE KRİTİK YÖNDEN ALGILANMASININ İNCELENMESİ Saka, Ayşe Ufuk Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Yardımcı Doçent Dr. Robert J. Schemel Ocak 1999, 152 sayfa Bu araştırma örgütsel değişimin mekanik yönden algılanmasının ne derece literatüre ve uygulamacıların dünyasına egemen olduğunu, değişim çabalarının kritik yönden algılanmasıyla karşılaştırarak, incelemektedir. Çalışma, sistem bakış ve sosyal yapılanma görüş açılarını ele alarak, örgütlerdeki değişimde paradigmatik ayrım resmetmektedir. Örgütlerin daha geniş politik, teknik ve kültürel bünyeden kavranmasının yararlan tanınmaktadır. Çalışma kritik ve mekanik bakış açılarını değişimden geçenlerin pratikte uyguladıkları ve teoride düşündükleri (normatif) değerler çerçevesinde, Birleşik Krallık'ta bulunan iki örgütte yapılan alan çalışmasıyla, ayırmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXAMINATION OF THE MECHANICAL AND THE CRITICAL APPROACHES TO UNDERSTANDING ORGANIZATIONAL CHANGE Saka, Ayşe Ufuk MBA, Department of Management Supervisor: Asst. Prof. Dr. Robert J. Schemel January 1999, 152 pages This research examines the extent to which the mechanical approach to understanding organizational change has dominated the literature and the practitioner's world, by comparing it to the critical perspective to understanding change efforts. The study depicts a paradigmatic distinction between the systems view and the social constructionist outlook to envisaging transformation in organizations. It acknowledges the benefits of conceptualizing organizations from a wider political, technical and cultural framework. It draws a distinction between the critical and the mechanical perspectives along the lines of the change subjects' practical concerns and normative values via a field study in two organizations in the United Kingdom.