Çevresel Sürdürülebilirlik Oryantasyonunun Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi ve Performans Üzerine Etkisi
The Effect of Environmental Sustainability Orientation on Green Supply Chain Management and Performance
- Tez No: 821344
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ÇETİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Oryantasyon, Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi, Performans, Environmental Orientation, Green Supply Chain Management, Performance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Çevresel Oryantasyon (ÇO) kavramı işletmelerin çevresel kaygılar ve çevresel uygulamaları konusunda aldıkları proaktif pozisyon olarak tanımlanabilir. Bu kavramın önemi son yıllarda artmıştır. Bununla birlikte kavram ile ilgili yapılan çalışma sayısı sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, çevresel oryantasyon (ÇO) ve yeşil tedarik zinciri yönetiminin (YTZY) işletme performansı (P) üzerindeki etkilerini incelemektir. ÇO ile YTZY'nin üç boyutu ve P'nin üç boyutu arasındaki ilişkiler ve YTZY'nin üç boyutu ile performansın üç boyutu arasındaki ilişkiler, Cezayir'deki imalat işletmelerinde veri toplamak için bir anket kullanılarak test edilmiştir. Önerilen araştırma modeli ve hipotezler SPSS ve Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi (PLS-SEM) tarafından test edilmiştir. Analizlerin bulgularında; ÇO ile YTZY'nin üç boyutu arasında olumlu etki olduğu; çevresel performans dışında ÇO ile performans boyutları arasında olumlu etki olduğu görülmektedir ve genel olarak YTZY'nin üç boyutu ile performansın üç boyutu arasında olumlu etkiler görülmektedir. Analizin bulgularında, ÇO ile performans boyutları arasında, YTZY'nin boyutları aracı olarak gerdiğinde genelde aralarında olumlu etkiler görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The environmental orientation (EO) concept can be defined as a proactive position taken by the firms against environmental awareness environmental practices in the business area. The concept has begun to gain importance in the last decades. However, the research regarding EO is limited. This study aims to examine the effects of EO and green supply chain management (GSCM) on firm performance (P). The links between EO and the three dimensions of GSCM and the three dimensions of performance and the relationships between the three dimensions of GSCM and the three dimensions of performance are tested by using a survey to collect data from the manufacturing firms in Algeria, and by using SPSS program and the partial least squares structural equation modeling (PLS-SEM) systems to test the proposed research model and hypotheses. The results showed a significant relationship between EO on economic performance and operational performance and no significant relationship on environmental performance. Also, there is a significant relationship between EO on all the dimensions of GSCM. And in general, there is a significant relationship between the dimensions of GSCM and the dimensions of performance. There is a variation effect in the relation of EO and the dimensions of P when the Dimensions of GSCM, be as mediation in the relationship.