Maksiyofasiyal bt ile elde edilen görüntülerinretrospektif olarak radiomics programı (3D slıcer)kullanılarak radyomorfometrik yöntemlerlemandibuladan cinsiyet tayini
Gender determination of images acquired by maxillofacial ct byradiomorpometric methods using retrospective radiomics program(3D slicer) from mandible
  1. Tez No: 821400
  2. Yazar: BEKİR KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP FEDAKAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli tıp, cinsel dimorfizm, radyomik, mandibula, Forensic medicine, sexual dimorphism, radiomic, mandible
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Adli bilimlerde cinsiyet tespit konusunda alternatif yöntemlerin kullanılması önemli bir ilgi alanıdır. Genetik bilime alternatif olarak gelişen teknoloji ve yazılımlar sayesinde cinsiyet tespitinde 3D bilgisayarlı tomografi cihazı ve ona bağlı gelişen radyomik programların yaygınlığı artmaktadır. Mandibulanın polimorfik ve gelişimindeki individual yapısı, ölüm sonrası değişikliğe ve travmaya dayanıklılığı sayesinde cinsiyet ve adli kimliklendirme çalışmalarında kullanılabilir olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'na başvuran 18-56 yaş aralığında 500 hastanın 3D kraniyofasiyal bilgisayarlı tomografi görüntüleri kullanılmıştır. Radyomik programının özellikleri kullanılarak elde edilen veriler ile mandibuladan cinsiyet tayini amaçlanmıştır. 3D Slicer programı kullanılarak mandibulada görüntüsü 3D olarak çıkarılmış, ölçümler manuel olarak yapılmıştır. Çalışmada cinsiyet dağılımında homojenite sağlanmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre regresyon modelinde cinsiyet tahmin doğruluk oranı erkeklerde %85,2; kadınlarda %86,4, her iki cinsiyet için %85,8 olarak bulunmuştur. Kadınlar ile erkeklerin“ramus uzunluk, ramus genişlik, mandibular açı genişliği, koronoid genişliği,”değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmakta olup erkeklerde daha yüksek saptanmıştır. Sonuç olarak mandibulanın radyomik metoda göre cinsiyet tayini az veri ile nitelikli sonuçlar elde edilebilirliği, uygulanabilirliği, tekrarlanabilirliği, güvenirliliği sayesinde Adli Radyoloji alanındaki çalışmalara hız kazandıracaktır.
Özet (Çeviri)
The use of alternative methods for gender detection in judicial sciences is an important science method. As an alternative to genetic science, the prevalence of 3D computed tomography device and its related radiomic programs increases in gender detection thanks to developing technology and software. It is thought that it can be used in gender and judicial identity studies thanks to its individual structure in polymorphic and development of mandibula, and its post -mortem change and trauma. In this study, Bursa Uludağ University Faculty of Medicine, Department of Radiology, 3D craniophacial computed tomography images of 500 patients who applied to the Department of Radiology were used. The data obtained using the features of the radiomic program aimed at gender determination from mandibula. Using the 3D Slicer program, the appearance of the mandibula was removed as 3D and the measurements were manually made. In the study, homogeneity was achieved in gender distribution. According to the results of the analysis, the gender forecast accuracy rate in the regression model is 85.2 %in men; 86.4 %in women and 85.8 %for both sexes. There is a statistically significant difference between women and men's "ramus length, ramus width, mandibular angle width, coronoid width, and higher in men. As a result, gender determination of the mandibula according to the radiomic method will accelerate the studies in the field of judicial radiology thanks to its low data and qualified results, applicability, recurrence and reliability.