Relationship between orthorexia nervosa and mentalization: the mediating role of emotion regulation
Ortoreksiya nervoza ile zihinselleştirme arasındaki ilişki: duygu düzenlemenin aracı rolü
  1. Tez No: 821399
  2. Yazar: KADER TARHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAY AKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: duygu düzenleme, ortoreksiya nervoza, yansıtıcı işlevsellik, zihinselleştirme, emotion regulation, mentalization, orthorexia nervosa, reflective functioning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın değişkenleri olan ortoreksiya nervoza, mentalizasyon literatürde yeni kavramlar olup bu konulardaki çalışmalar son zamanlarda artış göstermiştir. Bu çalışma duygu düzenleme güçlüklerinin olası aracı rolü üzerinden ortoreksiya nervoza ile Yansıtıcı İşlevler (zihinselleştirme) arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmayı amaçlamaktadır. çalışma korelasyon analizi kullanılarak yapılmıştır. Zihinselleştirme kapasitesini ölçmek için Yansıtıcı İşleyiş Ölçeği (YİÖ-8) - Kısa Versiyon ölçeği, duygu düzenleme güçlüklerini ölçmek için Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği-Kısa Form (DERS-16) ölçeği ve ortoreksiya nervozayı ölçmek için ORTO-11 envanter ölçeği kullanıldı. Çalışmaya 18-45 yaş arası toplam 200 katılımcı katılmıştır. Araştırmanın bulguları, yansıtıcı işlevsellik ile ortoreksiya nervoza arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermektedir. Sonuçlar aynı zamanda ortoreksiya nervoza ile duygu düzenleme güçlüğü arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermektedir. Yine de duygu düzenleme güçlükleri üzerinde yansıtıcı işlevin pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır. Son olarak, bulgular, duygu düzenlemenin yansıtıcı işlevsellik ile ortoreksiya nervoza arasında anlamlı bir aracı rolü olmadığını göstermektedir. Çalışmanın sonuçlarının bir kısmı literatür ile uyumlu olmakla birlikte farklı sonuçlara da rastlanmakta ve bu bulguların olası sebepleri tartışılmaktadır. Bu araştırmanın değişkenleri literatürdeki yeni konulardır ve bu çalışma bu yeni oluşan literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Çalışma sonuçlarının yeni çalışmalara fırsat olması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Variables of this study, orthorexia nervosa, mentalization are new concepts in the literature and studies on these subjects have increased recently. This study aims to investigate whether there is a relationship between orthorexia nervosa and reflective functioning (mentalization) through the possible mediator role of emotion regulation difficulties. The study was conducted by using correlation analysis. The Reflective Functioning Questionnaire (RFQ-8) - Short Version scale was used to measure mentalization capacity, the Difficulties in Emotion Regulation Scale-Brief Form (DERS-16) scale to measure emotion regulation difficulties, and the ORTO-11 Inventory scale to measure orthorexia nervosa. A total of 200 participants in the ages between 18 and 45 are participated in the study. The findings of the study show there is not a significant relationship between reflective functioning and orthorexia nervosa. The results also indicate no significant relationship between orthorexia nervosa and difficulty in emotion regulation. Yet there is a positive and statistically significant effect of reflective functioning on emotion regulation difficulties. Finally, findings shows no significant mediator role of emotion regulation between reflective functioning and orthorexia nervosa. Although some of the results of the study are compatible with the literature, different results are also found and the possible reasons for these findings are discussed. The variables of this research are the new topics in the literature and this study aims to contribute to this newly formed literature. It is hoped that the results of the study will be an opportunity for new studies.