Afete müdahale personelinin küresel iklim düzeyi bilgi düzeyi ve tutumları: Erzincan ili örneği
Global climate level knowledge and attitudes of disaster response staff: The case of Erzincan province
- Tez No: 821449
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP YİLDİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Afet, İklim, Küresel İklim Değişikliği, Disaster, Climate, Global Climate Change
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Afete müdahale personelinin, afet potansiyeli doğuran küresel olaylardaki tutumları toplum için bir rol model olmanın yanında genel tutum açısından da öncü bir gösterge gibidir. Bu gerekçe ile mevcut çalışmada afete müdahale personelinin, Erzincan'da görev yapan afet müdahale personeli üzerinden, küresel iklim değişikliğine yönelik tutumları araştırılmıştır. Araştırmanın evreni Erzincan ilinde görevli AFAD, İtfaiye ve 112 personelidir. Kolayda örnekleme yöntemiyle ulaşılan ve katılımı kabul eden 320 kişiye anket uygulanmıştır. Veriler SPSS yazılımı ile analiz edilmiştir. Ankette geçerlilik ve güvenirlilik kriterleri sağlanmış iki adet ölçek ve altı bağımsız değişken yer almaktadır. Ölçeklerden biri Whirmarsh (2005) tarafından hazırlanan ve iki alt boyutlu (İlgisizlik ve Şüphecilik) ''Belirsizlik'' ölçeğidir. Diğeri ise Mertig (2003) tarafından hazırlanan tek boyutlu ''Çevre Yanlısı'' ölçeğidir. Ölçekler Emrah HİĞDE (2014) tarafından Türkçeye çevrilerek üniversite öğrencilerine uygulanmıştır. Afet müdahale personeli evreninde uygulanan ölçeklere, mevcut çalışmada tekrar geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Ayrıca ölçeklerin faktör dağılımlarının orijinal ölçekle uyumluluğunu test eden doğrulayıcı faktör analizleri de yapılarak faktör yapıları doğrulanmıştır. Veriler parametrik analiz şartlarını sağladığı için T ve ANOVA testleri ile analiz edilmiştir. Ayrıca sıklık ve yüzde analizleri de uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında katılımcıların yaşları arttıkça iklim değişikliğine yönelik tutumlarının daha olumsuz olduğu tespit edilmiştir. Dikkat çeken bir diğer öneli sonuç ise itfaiye personelinin diğer meslek gruplarına göre küresel iklim değişikliği konusundaki tutumlarının anlamlı bir biçimde olumsuz olmasıdır. İklim değişikliğinin tetiklediği afetlerin artacağı beklenmektedir. Afete müdahale personelinin iklim değişikliği tutumlarını inceleyen mevcut çalışma hem toplumun genel iklim değişikliği tutumunun ne düzeyde olduğuna hem de politika yapıcıların geliştireceği stratejilere katkı sağlayacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The attitudes of the disaster response personnel in global events that cause disaster potential are like a leading indicator in terms of general attitude as well as being a role model for the society. For this reason, in the present study, the attitudes of the disaster response personnel towards global climate change were investigated through the disaster response personnel working in Erzincan. The universe of the research is AFAD, Fire Department and 112 personnel working in the province of Erzincan. A questionnaire was applied to 320 people who were reached by easy sampling method and agreed to participate. Data were analyzed with SPSS software. There are two scales and six independent variables in the questionnaire, whose validity and reliability criteria are met. One of the scales is the“Uncertainty”scale, which was prepared by Whirmarsh (2005) and has two sub-dimensions (Apathy and Skepticism). The other one is the one-dimensional“Pro-Environmental”scale prepared by Mertig (2003). The scales were translated into Turkish by Emrah HİĞDE (2014) and applied to university students. In the current study, validity and reliability analyzes were performed on the scales applied in the disaster response personnel universe. In addition, confirmatory factor analyzes testing the compatibility of the factor distributions of the scales with the original scale were also performed and factor structures were confirmed. Since the data met the parametric analysis conditions, they were analyzed with T and ANOVA tests. Frequency and percentage analyzes were also applied. Looking at the results of the research, it was determined that as the age of the participants increased, their attitudes towards climate change became more negative. Another remarkable result is that firefighters' attitudes towards global climate change are significantly negative compared to other occupational groups. It is expected that disasters triggered by climate change will increase. It is hoped that the current study examining the climate change attitudes of disaster response personnel will contribute both to the general climate change attitude of the society and to the strategies to be developed by policy makers.