20.yy resim sanatında matematik ve fizik odağında rastlantı
Coincidence focus on mathematics and physics in the 20th century painting
- Tez No: 821476
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEVKET CEM ONAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Rastlantı, Resim sanatı, kuantum, Chance, accident, art of painting, quantum
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, rastlantı kavramının resim sanatı üzerindeki etkilerini ortaya koyarak, sanatçı yapıt örnekleriyle çeşitlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, 20. yüzyılda yaşamış ressamların eserleri incelenmiştir. Bu sanatçılardan, rastlantıyı üretim aşamalarında kullanan on bir ressam ele alınmıştır. Yüzyılın, bilimsel ve felsefi alanlardaki yenilikleri ve gelişmeleri bağlamında, rastlantı olgusu çözümlenmeye çalışılmıştır. 20. yüzyılda Modernizm ile birlikte, resim alanında yeni arayışlar önem kazanmıştır. Sanatçıların, rastlantı unsurlarını yapıtlarında deneysel biçimlendirme elemanı olarak kullandıkları görülmektedir. Bu arayış temelde sanatçıların yeni bir estetik dil kurmadaki çabaları olarak yorumlanabilir. Klasik betimleme yaklaşımlarını terk ederek, yeni bir anlatım dili yaratmışlardır. Bu kapsamda, çeşitli rastlantı faktörlerini malzeme, teknik veya teori olarak yapıtlarının üretim süreçlerine dahil etmişlerdir. Rastlantı kavramının resim sanatında biçimlendirme öğesi olarak kullanıldığını, fakat rastlantının bütün yapıtın dilini belirlediğini söyleyemeyiz. Sanatçının biçimlendirme sürecinde, rastlantı faktörleri görüldüğü gibi, aynı zamanda sanatçının sürece müdahalesi de söz konusu olmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the effects of coincidence in arts, including the works of painters. The artists lived in the 20th century, were analyzed in the study. Among these artists, eleven of them, who use coincidence factors in their art works, are discussed. The concept of coincidence in art, has been analyzed in the terms of the scientific and philosophical innovations and developments of the century. In the 20th century with Modernism, new perspectives were needed in art. It is seen that, the artists used chance as a new technique of experimental painting method in their art works. Their search of making something new, may basically be interpreted as the efforts to establish a new aesthetic movement in art. They left the classical approaches and created a new language of expression. In this context, as a material, technique or theory, the artists have included various coincidental factors during the creation processes of their works. The concept of coincidence is used as a designing element in painting of the artists but, it isn't used for the whole work. In the process, as well as the random factors, the artist has effects on the application of the work.