Psöriasis hastalarında çölyak hastalığı sıklığının araştırılması
Investigation of the frequency of celiac disease in psoriasis patients
  1. Tez No: 821477
  2. Yazar: ABDULLAH HALİT ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORKİDE KUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: psoriasis, çölyak hastalığı, IgA, doku transglutaminaz IgA, coeliac disease, psoriasis, IgA, tissue transglutamınase IgA
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
AMAÇ: Psöriasis hastalığı (PH) sistemik, kronik inflamatuar bir hastalık olup sınırları keskin olan eritemli plak veya papüller üzerinde yerleşmiş parlak, sedefi-beyaz renkte skuamlarla karakterize bir hastalıktır. Psöriasis hastalığı ile Çölyak hastalığı ortak genetik ve inflamatuar yolaklara sahiptir. Bu bir dizi çalışmalar ile de gösterilmiştir. Bu çalışmada Psöriasis ile Çölyak hastalığı arasında epidemiyolojik ilişkiyi gözden geçirip psöriasis hastalarında çölyak sıklığını serolojik tarama ile saptamayı planladık. Seroloji pozitif saptanan hastaların glütenden fakir diyet ile psöriatik cilt lezyonlarının regrese olması ve ileri düzey tedaviden ziyade birinci basamak tedaviler ile yaklaşım sağlamayı amaçladık. İstatistiksel olarak anlamlı olması halinde klinisyenler tarafından Psöriasis hastalarında gluten enteropatisi ve çölyak açısından yaklaşım sağlanması da amaçlarımız arasında yer almaktadır GEREÇ VE YÖNTEM: Psöriasis tanısı kesin olan 18 yaş ve üstü 95 hasta, vaka grubu olarak dahil edilmiştir. Bu hastaların 47 si erkek, 48 hasta kadın olarak saptanmıştır. BULGULAR: Çalışmamıza 95 psöriasis hastası dahil edilmitir. Bu dahil edilen hastaların 48 erkek, 47 kadın olarak saptanmıştır. Independent Samples t - Test' e göre Yaş açısından cinsiyetler arasında anlamlı düzeyde (p0,05) fark yoktur. SONUÇ: Epidemiyolojik ve klinik çalışmalar sedef hastalığı, çölyak hastalığı ve çölyak hastalığı belirteçleri arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Erken kanıtlar, bazı sedef hastlarına glutensiz diyetin fayda sağlayabileceğini öne sürmektedir, ancak bu konuda özellikle belirli popülasyonda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte, klinisyenler, sedef hastalarının çölyak hastalğı semptomları, örneğin ishal, gaz, yorgunluk ve demir eksikliği anemisi gibi semptomlar hakkında sorgulamak isteyebilirler. Pozitif semptomu olan bireylerden antikor testi ile tarama yapılması önerilmeli ve pozitif antikor sonuçları glutensiz bir diyetin faydasını düşünüdürebilir. Klinisyen hastalarda glütensiz diyet ile de psöriatik lezyonlarda regresyon görülmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: Psoriasis disease (PH) is a systemic, chronic inflammatory disease characterized by bright, pearlescent-white scales located on erythematous plaques or papules with sharp borders. Psoriasis and Celiac disease share common genetic and inflammatory pathways. This has been demonstrated by a number of studies. In this study, we planned to review the epidemiological relationship between psoriasis and celiac disease and to determine the frequency of celiac disease in psoriasis patients by serological screening. We aimed to provide regression of psoriatic skin lesions with a gluten-free diet in patients with positive serology and to provide an approach with first-line treatments rather than advanced treatment. If it is statistically significant, it is also among our aims to provide an approach by clinicians in terms of gluten enteropathy and celiac in Psoriasis patients. MATERIAL AND METHODS: 95 patients aged 18 years and older with a definite diagnosis of psoriasis were included as the case group. 47 of these patients were male and 48 were female. RESULTS: 95 psoriasis patients were included in our study. It was determined that the included patients were 48 males and 47 females. According to Independent Samples t-Test, there was a significant (p0.05) between patients with and without Co-morbidity in terms of Ig A levels. CONCLUSION: Epidemiological and clinical studies show an association between markers of psoriasis, celiac disease, and celiac disease. Early evidence suggests that some psoriasis patients may benefit from a gluten-free diet, but more research is needed on this issue, particularly in specific populations. However, clinicians may want to inquire about psoriasis patients' symptoms of celiac disease, such as diarrhea, gas, fatigue, and iron deficiency anemia. Screening with antibody testing should be recommended for individuals with positive symptoms, and positive antibody results may suggest the benefit of a gluten-free diet. The clinician should aim to see regression in psoriatic lesions with a gluten-free diet in patients.