Do borderline traits make people more sensitive? the relationship between borderline personality traits and mentalization capacity
Borderline özellikler insanları daha hassas hale getirir mi? borderline kişilik özellikleri ile zihinselleştirme kapasitesi arasındaki ilişki
- Tez No: 821587
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ SONCU BÜYÜKİŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: sınır kişilik bozukluğu, mentalizasyon, yansıtıcı işleyiş, zihin kuramı, faux pas görevi, borderline personality disorder (BPD), mentalization, reflective function, Theory of mind (ToM), faux pas task
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Borderline kişilik bozukluğu (BKB) ile Zihin Kuramı (ZK) arasındaki ilişki üzerine yapılan literatür, karışık sonuçlar ortaya koymuştur. Çalışmalar genellikle BKB'li bireylerde mentalizasyon yeteneklerinde zorluklar olduğunu göstermektedir, ancak bu zorlukların mentalizasyon eksikliğinden (veya ZK eksikliğinden) mi yoksa aşırı mentalizasyondan mı kaynaklandığı hala belirsizdir. Bu çalışma, bu nedenle borderline kişilik özellikleri, yansıtıcı işlevsellik ve ZK arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamıştır. Çalışmaya toplamda 70 katılımcı katılmıştır. Katılımcıların yaş aralığı 19 ila 58 arasında değişmekte olup, çoğunluk genç yetişkin kategorisine girmektedir. Veri toplama sürecinde Borderline Kişilik Ölçeği, Yansıtıcı İşlevsellik Ölçeği, Yakın İlişkilerde Deneyimler-II Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Faux Pas Görevi kullanılmıştır. Sonuçlar, yüksek borderline özelliklere sahip katılımcıların hiper mentalizasyon yerine hipo-mentalizasyon eğilimi gösterdiklerini göstermiştir. Ayrıca, yüksek borderline özelliklere sahip katılımcıların Faux Pas Görevi'nde daha düşük puanlar aldığı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, BKB'deki yüksek puanlar, hem bağlanma kaygısı hem de bağlanma kaçınma düzeyleriyle ilişkili bulunmuştur. Yaş ve cinsiyetle ilgili anlamlı sonuçlar elde edilmemiştir. Bu bulgular, borderline kişilik özellikleri ile mentalizasyon arasındaki ilişkinin anlaşılmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The literature on the relationship between borderline personality disorder (BPD) and Theory of Mind (ToM) has revealed mixed results. Studies generally indicate difficulties in mentalization abilities among individuals with BPD, but it is still unclear whether these difficulties stem from a deficit in mentalization (or ToM) or from excessive mentalization. This study therefore aimed to investigate the relationship between borderline personality traits, reflective functioning, and ToM. A total of 70 participants took part in the study. The age range of the participants was 19 to 58, with the majority falling into the young adult category. Borderline Personality Scale, Reflective Functioning Scale, Experiences in Close Relationships- II Scale, Beck Depression scale, and Faux Pas Task were utilized in data collection process. The results indicated that participants with high borderline traits displayed a greater tendency towards hypomentalization rather than hypermentalization. Additionally, participants with high borderline traits obtained lower scores in the Faux Pas Task. Furthermore, higher scores on BPS were related to higher levels of both attachment anxiety and attachment avoidance. No significant results were obtained with regard to age and gender. These findings are significant in enhancing our understanding of the relationship between borderline personality traits and mentalization.