Assessing structural properties of adobe brick with wastepaper content for the employment of post-disaster shelters
Atık kağıt içeriği ile kerpiç tuğla'in yapısal özelliklerinin afet sonrası barınaklarda kullanılmasına yönelik değerlendirilmesi
  1. Tez No: 821590
  2. Yazar: MUHAMMET HALİT ALKADRI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUKİYE ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: kerpiç tuğla, atık kağıt, basınç analizi, inşaat sistemi, ETABS simülasyonu, Adobe brick, wastepaper, compressive analysis, construction system, ETABS simulation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet ve Savaş Sonrası İmar ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Suriye İç Savaşı'nın son yıllarında yerinden edilmiş birçok insan güvenli yerler aradı , Hedef olarak Suriye'nin kuzey bölgesi seçildi. Konut talebini karşılamak için hızla yerleşim yerleri inşa edildi. Planlama süreci sınırlı bir süre içinde gerçekleşti. Benzer şekilde, betonarme yapıların veya gözenekli beton bloklardan taşıyıcı duvarların inşası gibi daha hızlı inşaat yöntemleri kullanıldı. İnşaat ekipleri onlarin evlerini inşa etmeleri için göçmenleri işe alsa da, çoğunlukla güçlü erkeklerle sınırlıydı. Bu nedenle halkın katılımı sınırlıydı.Bu tez, taşıyıcı duvarların inşası için bir kerpiç tuğla karışımı önermektedir. Önerilen malzeme, sıradan kerpiç tuğlalardan yaklaşık %33,48 daha hafiftir ve yapım yöntemi belirli bir düzeyde deneyim gerektirmez, bu da kadınların katılmasına olanak tanıdı. Bazı projelerde geleneksel kerpiç kullanılmıştır. Toprak yerel olarak bulunduğundan nakliye süresini ve emeğini azaltır. Ancak malzemeler uygulama aşamasında yapısal bütünlük açısından analiz edilmemiştir.Bu araştırmanın temel amacı, mevcut topraklardan ağırlık, mukavemet, üretim kolaylığı ve daha geniş iç mekanlara izin verme açısından avantajlara sahip gelişmiş yapı malzemeleri üretmektir.Birçok araştırmacı, moloz, plastik ve organik madde gibi çeşitli geri dönüştürülmüş malzemeleri içeren tuğla toprak numuneleri geliştirdi. Bu çalışmada, geri dönüştürülmüş kağıt kullanma olasılığı araştırılmıştır. Farklı oranlarda farklı malzemeler içeren 11 kerpiç numunelerin inşa edildi. Numuneler basınç testine tabi tutuldu ve 3,46 megapaska'lık bir sıkıştırma mukavemetine ulaşan %3 geri dönüştürülmüş kağıt içeren numune ile sıkıştırma sonuçları elde edildi. Ayrıca, kağıt içeren numunelerin geleneksel numunelere göre yaklaşık %33,48 daha hafif olduğu fark edildi. Bu, inşaat sürecine halkın katılımını artırmaya yardımcı olabilir. Nimune'nin gerçek bir inşaat sürecinde kullanılma olasılığını doğrulamak için Kuzey Suriye'de uygulanan bir proje için yapısal bir simülasyon gerçekleştirildi. Başka bir simülasyon için seçilen kerpiç numune testin sonucu gerçekleştirilmiş ve testin sonucu olarak bina üzerindeki stresin azaldığını fark edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the recent years of the Syrian civil war, many displaced persons sought secure places. The destination is mainly the northern parts of Syria. Settlements were quickly built to address the housing demand. The planning process was handled in a limited period. Similarly, faster construction methods are employed, such as reinforced concrete structures building or load-bearing walls from porous concrete blocks. The construction crew hired the displaced persons to build their own homes, they were mainly limited to strong males. Therefore, public participation was limited. This thesis proposes an adobe brick mixture for building load-bearing walls. The proposed material is approximately 33.48% lighter than a common adobe brick, and the construction method does not require a certain level of expertise, enabling the participation of women, too. In some projects, traditional adobe bricks have been employed. Since soil is locally available, it reduces the time and effort of transportation. However, the material has not been analyzed in terms of structural integrity while implementing them. The main objective of this research is to produce an improved building material from soil that is available and has advantages in terms of weight, strength, ease of production, and allowing larger interior spaces. In this study, the possibility of using recycled paper is researched. Where 11 samples of adobe bricks containing different proportions of various materials were built. The samples were tested by applying pressure, and compressive results were obtained, where the sample containing 3% of recycled paper achieved a compressive strength of 3.46 megapascal. It also noticed that the samples that contain paper are about 33.48 percent lighter compared to the traditional samples. This may help increase public participation in the construction process. A structural simulation was carried out for a project implemented in northern Syria to verify the possibility of using the samples in an actual construction process. Another simulation is conducted by the selected adobe brick sample test result, where noticed decreasing the stress on the building.