Critical analysis of short rod fracture toughness testing method
  1. Tez No: 8218
  2. Yazar: AYŞE ÖZDEN ŞANTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL KARPUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Çatlak Tokluğu, Kısa Çubuk örnekleri, V - Çatlağı. Bilim Sayısal Kodu 607.01.02 iv, Fracture Toughness, Short Rod Specimens, Chevron V. Science Code 607.01.02 iii
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET KISA ÇUBUK ÇATLAK TOKLU?U DENEY YÖNTEMİNİN KRİTÎK ANALİZİ SANTAY, Ayşe özden Yüksek Lisans Tezi, Maden Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Celal KARPUZ Ocak 1990, 83 sahife Bu çalışmada kısa çubuk çatlak tokluğu deney yöntemi ile yapılan araştırmanın sonuçları verilmiştir. Uluslararası Kaya Mekaniği Derneği (ISRM) 'nin çatlak tokluğu için önerdiği yöntemler gözönüne alınarak bir deney düzeneği geliştirilmiştir. Yarık açma uçlarının, - çatlağın şekline ve çatlak düzlemine göre merkezlenmesi ile yükleme hızının kontrolü deneylerin en kritik aşamaları olarak tesbit edilmişlerdir. Çatlak tokluğu değerleri 1.124 MN/m3/2 ile 1.528 3/2 MN/m arasında değişmekte olup, ortalaması 1.289 3/2 MN/m 'dir. Ortalama değer, orta sınıf olarak kabul edilebilir. Elastisite ve çatlak tokluğu testlerinden elde edilen elastisite modülü değerleri birbirleriyle uyum içinde değildir. Çünkü çatlak tokluğu çekme altında yapılırken laboratuvar elastik modülü deneyleri basma altında gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CRITICAL ANALYSIS OF SHORT ROD FRACTURE TOUGHNESS TESTING METHOD SANTAY, Ayşe özden M. S. in Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Celal KARPUZ January 1990, 83 pages This thesis describes the results of investigation conducted on short rod fracture toughness testing method. A testing set up has first been developed and used in accordance with the suggested methods for testing of fracture toughness of International Society for Rock Mechanics (ISRM). Centering the pulling knife edge both with respect to notch plane and the tip of the chevron V and controlling the loading rate seemed to be most critical steps of the tests. Fracture toughness values were found to be in the 3/2 range of 1.124 to 1.528 MN/m having an average value 3/2 of 1. 289 MN/m. The average value can be considered as a medium value. The modulus of elasticities determined from stress-strain and fracture toughness tests do not aggree with each other, since fracture tests are conducted in tension while laboratory elasticity modulus' us are determined in compression.