Grinding characteristics of Küre copper ore
- Tez No: 8219
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN AROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Optimum yüzde katı, Özgül yüzey alanı, öğütücü malzeme sar-fiyatı, simülasyon BİLİM SAYISAL KOD iv 607.02.02
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET KÜRE BAKİRLİ PİRİT CEVHERİNİN Ö?ÜTÜLME KARAKTERİSTİ?İ Bülent FİDAN Y. Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç -Dr. Ali İhsan Arol Ocak 1990, 131 Sahi-fe Bu çalışma, Küre bakirli pirit cevherinin öğütülmesinde optimum pülp yoğunluğunun bulunması, pülp yoğunluğunun ince (-36um) malzeme ve yüzey alanı üretilmesi ve öğütücü malzeme sar-fiyatına olan etkisinin incelenmesi, ve bilyalı değirmen ürününün tane dağılımının simülasyonu için yapılmıştır. iiiYapılan test çalışmaları sonucu optimum pulp yoğunluğu % 62.5 katı olarak bulunmuştur. Bu yoğunlukta ince malzeme ve yüzey alanı üretimi maksimum değere ulaşmış» diğer katı yüzdelerinde ise kaba malzeme ve düşük yüzey alanı elde edilmiştir. öğütücü malzeme sarfiyatının ise 7. katı oranı arttıkça azaldığı gözlenmiştir. Bilyalı değirmen ürününün tane dağılımının simülasyonu için yapılan kesikli öğütme deneylerinin başlangıç kısmının birinci derece kırılma denklemi ile açıklanabileceği bulunmuştur. Kümülatif kinetik parametre, k, ile tane boyutu, X, arasında bir bağıntının, k i =CX n, olduğu görülmüştür. Laboratuvar testlerinden elde edilen kinetik parametre ve birinci derece denklem kullanılarak Küre Konsantratörü bilyalı değirmen ürünü tane dağılımının simülasyonunun yapılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GRINDING CHARACTERISTICS OF KÜRE COPPER ORE Bülent FİDAN M. Sc. in Mining Engineering Supervisior: Assoc. Prof.Dr. Ali îhsan Arol January 1990, 131 pages This study was undertaken to determine the effect of pulp density on -Fine (-36 urn) material production, surface area generation and grinding media wear rate. Estimation of the particle size distribution of the ball mill product was also carried out. Test results indicate that optimum pulp density is 62.57. solids by weight. At this pulp density, both the -36ym material and specific surface area production reached a maximum. Below andabove this optimum density, grinding resulted in coarser material. Grinding media wear rate was -found to be decrease with increasing percent solids. A -first order rate o-f breakage equation was found to describe with reasonable accuracy batch grinding during the initial stages. The cumulative basis rate o-f breakage variable k^ was -found to be related to particle size, X, with a simple power equation, k^ = CXn. It was -found possible to simulate the size distribution o-f industrial ball mill at Küre using k^ determined.from laboratory tests and the -first order rate equation. Key Words : Optimum pulp density, specific surface area, grinding media wear rate, simulation SCIENCE COD 607.02.02 ii