Seleukos kraliçeleri
Seleucid queens
- Tez No: 821803
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Seleukos Kraliçeleri, Seleukos Krallığı, Eskiçağda Kadın, Hellenistik Dönem, Kraliçe, Seleucid Queens, Seleucid Kingdom, Women in Antiquity, Hellenistic Period, Queen
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Hellenistik Dönem, Büyük İskender'in Makedonia'dan Hindistan'a dek genişleyen imparatorluğu yönetecek bir varis bırakmadan MÖ 323 yılında ölmesiyle başlamış ve VII. Kleopatra'nın MÖ 30 yılındaki ölümüyle sona ermiştir. Bu dönemde İskender'in generalleri yeni krallıklar kurmuştur. Kendi aralarındaki mücadeleler, isyanlar, taht kavgaları ve son olarak da Roma'nın yükselişiyle birlikte zayıflayan Hellenistik Krallıklar; Roma etkisine girene dek Büyük İskender'in ele geçirdiği bölgeleri yönetmişlerdir. Bu krallıklarda kraliçeler, siyasi evliliklerin de etkisiyle oldukça öne çıkmaktadır. Bu durum Seleukos Krallığı için de geçerlidir. Seleukos kralları, eşleri veya anneleri adına kentler kurmuşlardır. Kraliçelerin çoğu kamusal hayatta da etkindir. Bu nedenle bazı kraliçeler kentler tarafından onurlandırılmıştır. Hatta bazılarının adına kültler de kurulmuştur. Bu kraliçeler dönemin siyasetine etki etmiş, savaşlarda ve isyanlarda rol oynamışlardır. Seleukos kraliçeleri arasında eşleri ve oğullarının yönetimi sırasında etkin olanlar olduğu gibi, oğulları adına veya kendi başına ülkeyi yöneten isimler de vardır. Bu kraliçelerden bazılarını sikkelerin üzerinde görmek mümkündür. Seleukos kraliçelerini konu alan bu tezde; kraliçelerin yaşamlarının, siyasi ve ekonomik etkilerinin, toplumsal, dini ve kültürel faaliyetlerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda antik kaynaklar, yazıtlar, sikkeler ve modern literatürden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Hellenistic Period commenced with the demise of Alexander the Great in 323 BC, leaving no heir to govern the vast empire that extended from Macedonia to India. It concluded with the passing of Cleopatra VII in 30 BC. Throughout this era, Alexander's generals established new kingdoms, which gradually weakened due to internal conflicts, rebellions, dynastic struggles, and ultimately the ascendance of Rome. These Hellenistic kingdoms governed the territories once conquered by Alexander until falling under Roman influence. Notably, queens emerged prominently within these kingdoms, largely due to political marriages. The Seleucid Kingdom was no exception, as Seleucid kings founded cities in honor of their wives or mothers. Many queens actively participated in public affairs and received accolades from cities, with some even having cults named after them. These influential queens played a significant role in the politics, wars, and rebellions of the period. Among the Seleucid queens, there were those who held power during the reigns of their husbands and sons, as well as those who governed the country on behalf of their sons or independently. Several of these queens are depicted on coins This thesis focuses on the Seleucid queens, aiming to uncover their lives, political and economic influences, as well as their social, religious, and cultural activities. To achieve this goal, various sources were utilized, including ancient texts, inscriptions, coins, and modern literature.