Hikâye temelli etkinliklerin 60-72 aylık çocukların duygu düzenleme becerilerine etkisi
The effect of story-based activities on the emotion regulation skills of children aged 60-72 months
  1. Tez No: 821872
  2. Yazar: MERVE ALTINBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. REMZİYE CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, Duygu Düzenleme, Hikâye Temelli Etkinlik, Pre-school, Emotion Regulation, Story-based Activity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Duygu düzenleme kavramı kişinin çevresine uyumu ve sosyal yeterliliği için yaşantımızda önemli bir yere sahiptir. Duygu düzenleme becerilerinde yetersizlik düşük akademik başarı, saldırganlık, depresyon gibi durumlara sebebiyet verebilir. Bu araştırma, hikâye temelli etkinliklerin 60-72 aylık okul öncesi dönem çocukların duygu düzenleme becerilerine etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmada ön test, son test, kontrol gruplu yarı deneysel desen modeli kullanılmıştır. Çalışma grubunu İstanbul ilinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak bulunan bir anaokulunda, 2022-2023 eğitim öğretim yılında eğitime devam etmekte olan 19'u deney, 18'si kontrol grubundan oluşmak üzere toplam 37 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan“Demografik Bilgi Formu”ve Acar (2021) tarafından geliştirilen“Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmada deney ve kontrol grubuna ön test ve son test olarak“Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği”uygulanmıştır. Ön test sonrası araştırmacı tarafından geliştirilen 6 farklı duyguyu kapsayan hikâye temelli etkinlikler deney grubuna 8 hafta boyunca haftada 3 kez olacak şekilde uygulanmıştır. Kontrol grubundaki çocuklara ise MEB Okul Öncesi Eğitim Programı uygulanmıştır. Deney grubuna uygulanan hikâye temelli etkinliklerin uygulanma süreci bittiğinde her iki gruba da son test uygulanmıştır. Deney grubuna uygulanan son test uygulamasından 4 hafta sonra izleme testi olarak“Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği”tekrar uygulanmıştır. Verilerin dağılımı Shapiro-Wilk testi ile incelenmiştir. Normal dağılıma sahip olmayan iki grup karşılaştırmalarında Mann Whitney U testi uygulanmıştır. Normal dağılıma uygun olmayan değişkenlerin ön test son test karşılaştırmaları Wilcoxon testi ile yapılmıştır. Kategorik verilerin karşılaştırılmasında Chi-Square testi uygulanmıştır. Tüm istatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 26.0 programında α=0.05 anlamlılık seviyesinde analiz edilip raporlanmıştır. Deney grubunun ön test son test puanları arasında anlamlı bir farklılık olduğu ve bu etkinin devam ettiği görülmüştür. Kontrol grubunun ön test son test puanları arasında anlamlı farklılık yoktur. Sonuç olarak hikâye temelli etkinliklerin duygu düzenleme becerileri üzerinde olumlu etkisi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of emotion regulation holds significant importance in our lives for adaptability to our surroundings and social competence. Insufficiency in emotion regulation skills can lead to low academic achievement, aggression, depression, and similar conditions. This research aims to examine the effect of story-based activities on the emotion regulation skills of children aged 60-72 months in the preschool period. A pretest-posttest control group quasi-experimental design was used in the study. The study group consists of a total of 37 children, with 19 in the experimental group and 18 in the control group, attending a preschool affiliated with the Ministry of National Education in Istanbul province during the 2022-2023 academic year. The data collection instruments used in the research are a“Demographic Information Form”prepared by the researcher and the“Emotion Regulation Skills Scale”developed by Acar (2021). The Emotion Regulation Skills Scale was applied as the pretest and posttest to both the experimental and control groups. Following the pretest, story-based activities encompassing 6 different emotions, developed by the researcher, were implemented in the experimental group three times a week for 8 weeks. The children in the control group received the Ministry of National Education's Preschool Education Program without any interventions. After the completion of the implementation of story-based activities, both groups were subjected to the posttest. Four weeks after the posttest for the experimental group, a follow-up test was conducted using the“Emotion Regulation Skills Scale”. The distribution of the data was examined using the Shapiro-Wilk test. The Mann-Whitney U test was applied for non-normally distributed group comparisons, and the Wilcoxon test was used for non-normally distributed variables in the pretest-posttest comparisons. The Chi-Square test was employed for comparisons of categorical data. All statistical analyses were conducted and reported at a significance level of α=0.05 using IBM SPSS Statistics 26.0. The results indicated a significant difference between the pretest and posttest scores of the experimental group, suggesting the continued effectiveness of the intervention. No significant difference was observed between the pretest and posttest scores of the control group. In conclusion, story-based activities were found to have a positive effect on emotion regulation skills.