Sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl becerileri bağlamında teknolojik pedagojik alan bilgisi (TPAB) yeterlilik algılarının incelenmesi
Exploring of technological pedagogic content knowledge (TPACK) perceptions of elementary school classroom teachers in the context of 21st century skills
- Tez No: 821873
- Danışmanlar: PROF. DR. KASIM YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl becerileri, teknolojik pedagojik alan bilgisi, sınıf öğretmeni, yeterlilik algısı, 21st century skills, technological pedagogical content knowledge, elementary school classroom teacher, self-efficacy perception
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl becerileri bağlamında teknolojik pedagojik alan yeterlik algılarını çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Tarama modellerinden kesitsel tarama modeline uygun olarak düzenlenen bu çalışma, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Gaziantep ili Şahinbey ilçesinde görev yapmakta olan ve kolay ulaşılabilir örneklem yöntemi kullanılarak ulaşılan 250 sınıf öğretmeni ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak ''21.Yüzyıl Becerileri Odaklı TPAB Ölçeği'' kullanılmıştır. Ölçek 7 alt boyut ve 38 maddeden oluşmaktadır. Bu alt boyutlar“Alan Bilgisi'', ”Pedagoji Bilgisi'',“Teknoloji Bilgisi'', ”Pedagojik Alan Bilgisi'',“Teknolojik Alan Bilgisi'', ”Teknolojik Pedagoji Bilgisi'' ve "Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi'' şeklindedir. Ölçekten toplanan verilerin analizinde araştırma sorularına uygun şekilde betimsel ve çıkarımsal istatistikler kullanılmıştır. Betimsel analizlerde ortalama, standart sapma, çarpılık ve basıklık gibi değerlere yer verilmiştir. Çıkarımsal istatistiklerde ise ttesti ve ANOVA analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre sınıf öğretmenlerinin PB, AB, PAB, TPB, TAB yeterlilik algılarının ''yüksek'' düzeyde ve TB yeterlilik algılarının ''orta'' düzeyde oldukları görülmüştür. Öğretmenlerin TPAB yeterlik algıları mesleki deneyime, teknolojinin sınıf içi uygulamalara dahil edilmesinin maliyetine yönelik görüşlerine ve teknolojinin sınıf içi uygulamalara dahil edilmesinin zaman alıp almadığına yönelik görüşlerine göre anlamlı farklılık göstermemektedir. TPAB yeterlik algıları cinsiyet değişkenine göre incelendiğinde TB ve TPB düzeylerinde erkek öğretmenler lehine anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. TPAB yeterlilik algıları öğretmenlerin görev yaptıkları kurum çeşidine göre incelendiğinde ise TB, TPB, TAB ve TPAB düzeylerinde özel okullarda görev yapan öğretmenler lehine anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. TPAB yeterlilik algıları öğretmenlerin okuttukları sınıf düzeyine göre ve eğitim durumlarına göre incelendiğinde, bazı alt boyutlarda anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. TPAB yeterlilik algıları öğretmenlerin teknoloji entegrasyonu hakkında herhangi bir eğitim alma durumuna göre incelendiğinde, tüm düzeylerde eğitim alan öğretmenlerin lehine anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Son olarak TPAB yeterlik algıları idare desteğine göre ve teknolojiyi entegre etmede kaynak durumuna göre incelendiğinde yeterli desteğe ve yeterli kaynağa sahip olan öğretmenlerin lehine anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to examine elementary school classroom teachers' perceptions of technological pedagogical content knowledge in the context of 21st century skills in terms of various variables. This study employed the cross-sectional survey model, which is one of the survey models, was carried out with 250 classroom teachers who were working in Şahinbey district of Gaziantep in the 2021-2022 academic year and were reached by using the convenience sampling method. The“21st Century Skills Oriented TPACK Scale”was used as a data collection tool. The scale consists of 7 sub-dimensions and 38 articles. These sub-dimensions are“Content Knowledge'', ”Pedagogy Knowledge'',“Technology Knowledge'', ”Pedagogical Content Knowledge'',“Technological Content Knowledge'', ”Technological Pedagogical Knowledge'' and“Technological Pedagogical Content Knowledge''. In the analysis of the data collected from the scale, descriptive and inferential statistics were used in accordance with the research questions. Values such as mean, standard deviation, skewness and kurtosis are included in descriptive analyzes. In inferential statistics, t-test and ANOVA analyzes were used. According to the results of the research, it was seen that the PD, AB, PCK, TPB, TAB proficiency perceptions of the classroom teachers were at a ”high“ level and their TK proficiency perceptions were at a ”moderate" level. Teachers' TPACK efficacy perceptions do not differ significantly according to their views on professional experience, the cost of incorporating technology into classroom practices, and whether it takes time to incorporate technology into classroom practices. When the TPACK efficacy perceptions were analyzed according to the gender variable, it was seen that there was a significant difference in favor of male teachers in the TB and TPB levels. When the TPACK proficiency perceptions are analyzed according to the type of institution where the teachers work, it has been concluded that there is a significant difference in favor of the teachers working in private schools in the TB, TPB, TAB and TPACK levels. When the TPACK proficiency perceptions were analyzed according to the grade level of the teachers and their educational status, significant differences were found in some subdimensions. When the TPACK proficiency perceptions were analyzed according to the teachers' status of receiving any training on technology integration, it was seen that there was a significant difference in favor of the teachers who received training at all levels. Finally, when TPACK efficacy perceptions were analyzed according to administrative support and resource status in integrating technology, it was concluded that there was a significant difference in favor of teachers who had sufficient support and sufficient resources.