Yerel yönetimlerin suça sürüklenen çocuklara yönelik koruyucu önleyici politika ve uygulamaları: İzmir Büyükşehir Belediyesi örneği (2010-2020)
Protective preventive policies and practices of local administrators for juvenile delinquency: The example of Izmir Metropolitan Municipality (2010-2020)
  1. Tez No: 821987
  2. Yazar: ASLI ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKMEN TÖRELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel yönetimler, Suça Sürüklenen Çocuk, Çocuk Hakları, Local governments, Juvenile Delinquency, Children's Rights
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Stratejik Araştırmalar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Stratejik Araştırmalar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Kamu yönetim sisteminde merkezi yönetimden sonra önemli bir yer edinen yerel yönetimler, kent yaşamında kişilerin güvenli ortamlarda yaşamaları için hizmet sunumunda rol sahibidir. Kent yaşamında göç, nüfus, işsizlik, yoksunluk, eğitimsizlik gibi toplumsal sorunların çocuklar üzerindeki etkileri suça sürüklenen çocuk kavramını gündeme getirmektedir. Kentlerde giderek artan suç olgusunun ve çocuklar üzerindeki etkisinin yerel düzeyde başladığı bilinciyle yerel yönetimlerin sorumluluk sahalarında etkili koruyucu önleyici politikalara sahip olması beklenmektedir. Koruyucu önleyici çalışmalar gerçekleştirilirken merkezi yönetim, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, uluslararası kurum ve kuruluşlar ile iş birliği sağlanmalıdır. Yerel yönetimler, suça sürüklenen çocukların tespiti ve önleyici uygulamalar kapsamında danışmanlık, koruma, eğitim, istihdam, bakım ve barınma gibi hizmetlerini tüm nüfusa kapsayıcılık temelinde eşit şekilde ulaştırmalıdır. Bu çalışmada, yerel yönetimlerde suça sürüklenen çocuklara yönelik uygulama ve politikalara 2010-2020 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi özelinden yaklaşılmış, çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Local governments, which have an important place in the public administration system after the central government, have a role in the provision of services for people to live in safe environments in urban life. The effects of social problems such as migration, population, unemployment, poverty, lack of education in urban life on children bring the concept of the juvenile delinquency to the agenda. With the awareness that the increasing crime phenomenon in cities and its impact on children begins at the local level, local governments are expected to have effective protective and preventive policies in their areas of responsibility. Collaboration with the central government, non-governmental organizations, universities, international institutions, and organizations should be ensured while protective and preventive studies are carried out. Local governments should equally provide services such as counseling, protection, education, employment, care and housing to the entire population on the basis of inclusiveness, within the scope of juvenile delinquency detection and preventive practices. In this study, practices and policies for juvenile delinquency in local governments were approached from the perspective of Izmir Metropolitan Municipality between 2010 and 2020, and solution proposals were developed.