K12 düzeyinde yabancı dil İngilizce derslerinde harmanlanmış öğrenme sistemi: Bir eylem araştırması
Blended learning systems in EFL classes at K-12 level: An action research
  1. Tez No: 822082
  2. Yazar: İSTEK AKSAK KÖMÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET RECEP OKUR, DOÇ. DR. HAKAN KILINÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Harmanlanmış öğrenme, Karmaşık uyarlanabilir harmanlanmış öğrenme sistemi, Eylem araştırması, İngilizce dili eğitimi, K12, Blended learning, Complex adaptive blended learning systems, Action research, EFL, K-12
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Harmanlanmış öğrenme, öğrenenleri hızla değişen karmaşık bir dünyaya hazırlayabileceği ileri sürülen bir eğitim sistemi olarak değerlendirilmektedir. Harmanlanmış öğrenmeyi bir sistem olarak ele alan her kademede çalışmaların yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu araştırmanın amacı karmaşık uyarlanabilir harmanlanmış öğrenme sistemi çerçevesinde K12 düzeyinde yabancı dil İngilizce derslerinde harmanlanmış öğrenmenin nasıl uygulanabileceğini araştırmaktadır. Çalışmada eylem araştırması kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak, araştırmacı günlüğü, öğrenci yansıtıcı günlükleri, yarı-yapılandırılmış görüşme, gözlem, doküman incelemesi, video kayıtları, ÖYS kayıtları, telefon mesajları, harmanlanmış öğrenme anketi, sınavlar, öğrenci ürünleri, öğrenci e-ürünleri ve değerlendirme formları kullanılmıştır. Verilerin analizi için betimsel ve içerik analizi kullanılmıştır. Eylem planları uygulaması öncesi ihtiyaç analizi yapılmıştır. İhtiyaç analizinden elde edilen bulgulara göre planlamalar yapılmıştır. Araştırmada toplam 10 eylem araştırma döngüsü gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, 41 öğrenci ve 21 velinin görüşleri alınarak harmanlanmış öğrenme değerlendirilmiştir. Öğrencilerle yapılan görüşme verilerinin analizi sonucunda modele ilişkin olumlu görüşler, karşılaşılan zorluklar ve dil becerilerinin gelişimi ortaya çıkan ana temalardır. Velilerle yapılan görüşmeler sonucunda modele ilişkin memnuniyet, modelin devamlılığı ve modelin yaygınlaşması ortaya çıkan temalardır. Karmaşık uyarlanabilir harmanlanmış öğrenme sisteminin K12 yabancı dil İngilizce derslerinde nasıl uygulanabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın K12 düzeyinde harmanlanmış öğrenme ile ilgili kuramsal ve uygulama boyutunda öğretmenlere, uygulayıcılara ve araştırmacılara yol gösterici nitelikte olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Blended learning is considered as an education system that is claimed to prepare learners for a rapidly changing and complex world. There is a need for studies at all levels that consider blended learning as a system. The aim of this research is to investigate how blended learning can be applied in foreign language English classes at K-12 level within the framework of complex adaptive blended learning systems. Action research was used in the study. Researcher diary, student reflective diaries, semi-structured interview, observation, document analysis, video recordings, LMS records, telephone messages, blended learning questionnaire, exams, student product/e-product files and evaluation forms were used as data collection tools. Data analysis was performed using descriptive and content analysis. A needs analysis was conducted before the implementation of the action plans. Plans were made according to the findings obtained from the needs analysis. A total of 10 action research cycles were carried out in the study. Blended learning evaluation was conducted by blending the views of 41 students and 21 parents. Positive opinions, challenges encountered and the development of language skills emerged as the main themes in the analysis of the interview data with the students. Satisfaction with the model, continuity of the model and dissemination of the model emerged as themes in the interviews with the parents. It was concluded that the complex adaptive blended learning system could be applied in K12 EFL classes. The study is considered to be a guiding resource for teachers, practitioners, and researchers regarding the theoretical and practical dimensions of blended learning at the K-12 level.