Geri Dön

1992-1996 yılları arasında Türkiye' de gösterime girmiş yabancı filmlerden en çok izlenen ilk 10 filmin incelenmesi ve Türkiye' ye yansıması.

Analysis of the top 10 most watched foreign films released in Turkey between 1992-1996 and their reflection on Turkey.

  1. Tez No: 822148
  2. Yazar: ŞULE KURT AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİMTEN GÜNDEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 257

Özet

Sinema, kişinin duyu organlarına hitap eden, içeriğinde hareket, ışık, renk, müzik gibi algılara yönelik enstrümanları barındıran kurgusal bir sanat dalıdır. Bu işlev; diğer sanat dallarından ayrıcalıklı olarak, görsel-işitsel öğelerin, sinemasal dil ve anlatımla harmanlanmasıyla oluşmaktadır. Sinema, teknolojik temelli özelliği ile de kitlesel bir etki yaratmış ve geniş yığınlara ulaşmıştır. Sinemanın toplumsal etkileşimi tek taraflı değildir. Toplumlar da sinemadan etkilenmiş ve sinema bir tüketim kültürü aracı haline dönüşmüştür. Öyle ki, sinemanın ideolojik düzlemde devletlerin kendisini legalleştirme, haklılığını kanıtlama amacına yönelik girişimleri olmuştur. Bu bağlamda Amerikan Sineması, uluslararası ölçekte birçok ülkeye kendi toplumsal, sanatsal aktarımını kültür kavramı vasıtasıyla siyasetini, ideolojisini de aktaran bir rol üstlenmiştir. Batı merkezli bir sanat dalı olan sinema, dil, din, ırk temelli bir söylem kullanarak kendi varsıllığını gerçekleştirerek tüm dünyayı şekillendirmekte, izleyici algısını yönlendirmekte ve düşünce mekanizmalarını etkilemektedir. Özellikle Amerikan Sineması, popüler kültürün en etkin uygulayıcısı konumundadır. Bu amaçla, araştırmanın I. Bölümünde; sinema ve sinemanın sanatla olan ilişkisi üzerinde durulmuştur. Sinemanın doğuşu ve ilk yılları doğrultusunda dünya sineması başlığı altında çeşitli ülkelerin sinemaya dair tarihsel gelişim süreci irdelenmektedir. Türk Sineması'nın dönemleri ve günümüzdeki konumu hakkında bilgi verilmektedir. Çalışmanın ana teması olan yabancı sinemanın Türkiye'deki etkisi üzerine farklı ve detaylı saptamalar yapılmaktadır. II. Bölümde ise; Türkiye'de yabancı sinemanın etkisi ülke sinemaları bağlamında değerlendirilmiştir. III. Bölümde ise; 1992-1996 yıllarında gösterime girmiş yabancı sinemalardan en çok izleyici toplayan ilk on film incelenmiştir. Bu araştırmanın yöntemi ise; kaynak taramasından oluşmaktadır. Tez çalışması, sinemanın toplumsal bağlamda bir meta değer oluşu, bir iletişim stratejisi olarak, toplumsal beğeninin dönüşümünde kültürel öğelerin üretimi ve bir endüstri olarak değişim olgusunun dönüştürücü başat bir öğesi bağlamındaki konumu incelenmiştir. Türkiye'de Yabancı bir sinema türü olarak Amerikan Sineması, 90'lı yıllarda Türk Sineması'nın ciddi kriz dönemine girmesi sonucunda Türkiye'de en çok izlenen tür sineması olmuştur. Bu süreçte, Türk Sineması siyasi toplumsal konjonktürün etkisi ve yeni yapılanmalara ayak uyduramama gibi sebeplerle sektörel düzeyde bir endüstriye dönüşememiştir.

Özet (Çeviri)

Cinema is a movie that appeals to a person's sense organs and contains content such as movement, light, color and music. This function; Unlike other branches of art, it consists of blending audio-visual elements with cinematic language and expression. Cinema, with its technologically based feature, has created a mass impact and reached large masses. The social interaction of cinema is not one-sided. Societies have also been influenced by cinema and cinema has become a tool of consumption culture. So much so that cinema has attempted to legalize itself and prove its rightfulness by states on an ideological level. In this context, American Cinema has undertaken a role in transferring its social and artistic transfer to many countries on an international scale, as well as its politics and ideology through the concept of culture. Cinema, a Western-centered art form, shapes the whole world by realizing its own wealth by using language, religion and race-based discourse, directs the audience's perception and affects thought mechanisms. American Cinema, in particular, is the most effective practitioner of popular culture. For this purpose, in Part I of the research; cinema and its relationship with art focused on. In line with the birth and early years of cinema, the historical development process of various countries' cinema is examined under the title of world cinema. Information is given about the periods and current position of Turkish Cinema. Different and detailed determinations are made on the influence of foreign cinema in Turkey, which is the main theme of the study. II. In the section; The impact of foreign cinema in Turkey in the context of the country's cinemas has been evaluated. III. In the section; The most popular foreign movies released between 1992 and 1996 The top ten films that garnered audiences were examined. The method of this research is; It consists of source scanning. In this thesis, cinema's position as a commodity value in the social context, as a communication strategy, as a production of cultural elements in the transformation of social taste, and as a transformative dominant element of the phenomenon of change as an industry, has been examined. American Cinema, as a foreign cinema genre in Turkey, became the most watched genre of cinema in Turkey as a result of Turkish Cinema entering a period of serious crisis in the 90s. In this process, Turkish Cinema could not turn into an industry at a sectoral level due to reasons such as the influence of the political and social conjuncture and the inability to keep up with new structures.

Benzer Tezler

  1. Türkiye – Azerbaycan diplomatik ilişkiler: 1918-2014

    Turkey - Azerbaijan diplomatic relations: 1918-2014

    AYNUR BABA-ZADA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Uluslararası İlişkilerİnönü Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. IŞIL ARPACI

  2. Gençlerin otorite algısı ile otorite figürü yer alan reklamlara yönelik tutumu arasındaki ilişki

    The relationship between youth?s attitudes toward authority and authority figures in advertisement

    ELİF CANAN ONAT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    ReklamcılıkBahçeşehir Üniversitesi

    Reklamcılık ve Marka İletişimi Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HASAN KEMAL SUHER

  3. Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyılarındaki kalkan (Scophthalmus maeoticus, Pallas,1811) balığının biyo-ekolojik özellikleri ve populasyon parametreleri

    The bioecology and population parameters of the turbot (Scophthalmus maeoticus, Pallas, 1811) in the Turkish coast of the eastren black sea

    MUSTAFA ZENGİN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    Balıkçılık TeknolojisiKaradeniz Teknik Üniversitesi

    Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ERTUĞ DÜZGÜNEŞ

  4. Uluslararası Para Fonu (I.M.F.) destekli istikrar programları ve 1980 sonrası Türkiye uygulamaları

    Stabilization programmes supported by International Monetary Fund (I.M.F.) and post 1980 experiences of Turkey

    SEYHUN DOĞAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1996

    Ekonomiİstanbul Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CEMAL ŞANLI