Kriz dönemlerinde yöneticilerin karar verme davranışları üzerinde örgütsel iklimin düzenleyici rolü: Yer hizmetleri sektöründe bir araştırma
The regulatory role of organizational climate on the decision making behaviors of managers in crisis times: A research in the ground handling industry
- Tez No: 822268
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAN ŞENGÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Kriz Dönemleri, Örgüt İklimi, Karar Verme Davranışı, Hava Taşımacılığı, Yer Hizmetleri, Crisis Periods, Organizational Climate, Decision Making Behavior, Air Transportation, Ground Handling
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Havacılık sektörü yapısı gereği meydana gelen krizlerden en çok etkilenen sektörlerden biridir. Kriz dönemlerinde işletmelerin örgüt yapıları ve yöneticilerin tercih ettiği karar verme sistemleri işletmelerin krizlerden etkilenme boyutlarını belirleyebilmektedir. Bu bağlamda bu çalışmanın temel amacı havacılık sektöründeki yer hizmetlerinde kriz dönemleri ile karar verme davranışı arasındaki ilişkide örgütsel iklimin düzenleyicilik etkisine sahip olup olmadığını ortaya koymaktır. Bu bağlamda kriz dönemleri, örgütsel iklim ve karar verme davranışı yazını derinlemesine incelenerek ortaya konulan ilişkiler Türkiye Antalya Havalimanında faaliyet gösteren yer hizmetleri işletmelerindeki yöneticilere uygulanan bir anket aracılığıyla test edilmiştir. Bu araştırmada iki ve daha çok sayıdaki değişken arasında birlikte değişimin varlığını belirlemeyi amaçlayan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma neticesinde elde edilen bulgulara göre yer hizmetleri işletmelerinde kriz dönemleri, örgütsel iklim ve karar verme davranışı arasında pozitif yönde anlamlı etkiler tespit edilmiştir. Bunun yanında kriz dönemlerinde yöneticilerin karar verme üzerindeki etkisinde örgütsel iklimin düzenleyici etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma yer hizmetleri işletmelerinin pozitif örgütsel iklim oluşturma, işletmelerde çalışan yöneticilerin kriz yönetim becerilerini geliştirmeleri ve olumlu karar verme davranış düzeyini arttırmak açısından özgün niteliğe sahiptir.
Özet (Çeviri)
The aviation sector is one of the sectors most affected by the crises that occurred due to its structure. During crisis periods, the organizational structures of the enterprises and the decision-making systems preferred by the managers can determine dimension of businesses affected by the crisis. In this context, the main purpose of this study is to reveal whether the organizational climate has a regulatory effect on the relationship between crisis periods and decision making behavior in ground handling services in the aviation sector. In this context, the relations revealed by examining the crisis periods, organizational climate and decision making behavior literature in depth were tested through a questionnaire applied to the managers of ground handling companies operating in Antalya Airport, Turkey. In this study, a relational screening model was used, which aims to determine the existence of co-variance between two or more variables. According to the findings obtained as a result of the study, positive significant effects were found between crisis periods, organizational climate and decision making behavior in ground handling businesses. In addition, it has been determined that organizational climate has a regulatory effect on the effect of managers on decision making during crisis periods. This research is unique in terms of creating a positive organizational climate of ground handling companies, improving the crisis management skills of managers working in businesses and increasing the level of positive decision making behavior.