Temples of a pollo at Didyma nad Klaros in Ionia as the centers for the oracular and political activity
Küçük Asya kehanet ve politika aktivitesi merkezleri: Didyma ve Klaros tapınakları
  1. Tez No: 82249
  2. Yazar: UFUK SOYÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SUNA GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kehanet, Kehanet ve Politika, Mimarlık ve Politika. IV, Oracle, Oracle and Politics, Architecture and Politics 111
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
oz KÜÇÜK ASYA KEHANET VE POLİTİKA AKTIVİTESI MERKEZLERİ: DIDYMA VE KLAROS TAPINAKLARI Soyöz, Ufuk Yüksek Lisans, Mimarlık Tarihi Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Suna Güven Aralık 1999, 115 sayfa Eski Yunan' da kehanet ve politika doğrudan ilişkili idi. Bu açıdan, bu çalışma, öncelikle kehanetin sosyal ve politik boyutlarım ve bunların mimari yansımalarım incelemektedir. Mimarlık her zaman politika ile ilişkili olmuştur; ve Eski Yunan mimarisi de politika ile yakından ilişkilidir. Örneğin, Eski Yunan tapınak mimarisi polis ve yöneticileri için bir tür güç gösterisi olarak yorumlanabilir. Fakat, Eski Yunan' daki mimarlık ve politika ilişkisi kehanet merkezlerinde daha da belirgin bir hale gelir. Bu çalışmada kehanet merkezlerinin özel önemi bu bakış açısından aydınlatılmaktadır. Küçük Asya'dan iki özel örnek, Didyma ve Klaros'taki Apollo tapınakları, bu tür bir ilişkinin, Yunan Anakarası ile karşılaştırıldığında farklı sosyal ve politik koşulların etkili olduğu Küçük Asya'da, tapınak mimarisinde nasıl ifade bulduğunu göstermek için incelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE TEMPLES OF DIDYMA AND KLAROS IN INONIA AS CENTERS OF ORACULAR AND POLITICAL ACTIVITY Soyöz, Ufixk M.A., Department of Architectural History Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Suna Güven December 1999, 115 pages The oracle was inevitably related with politics in the ancient Greece. This study, in this respect, first of all analyses the oracle social and political dimensions of oracular centers and their architectural reflections. Architecture has always been related with the politics, as was Greek architecture. The Greek temple architecture was also interpreted as a 'show case' for the polis and its governors. However, this relationship between politics and architecture in ancient Greece would have become most apparent in the oracular sanctuaries. In this study, the special significance of oracular sanctuaries was highlighted in this sense. Two unique examples from Asia Minor, the Temples of Apollo at Didyma and Klaros were examined to illustrate how such an influence was materialized in temple architecture of Ionia where a significantly different kind of social and political conditions at work compared with mainland Greece.