Ardahan ile Iğdır yöresi halk müziği kültürü ve türkülerinin müzikal açıdan değerlendirilmesi
Musical evaluation of folk songs and folk music culture of Iğdır with Ardahan region
  1. Tez No: 822552
  2. Yazar: FERHAT ACAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CAN PELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ardahan Yöresi, Iğdır Yöresi, Halk Müziği Kültürü, Makamsal Dizi, Usul, Ardahan Region, Iğdır Region, Folk Music Culture, Maqam Series, Ryhtm
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
Amaç: Bu araştırmada, Ardahan ve Iğdır yörelerinin halk müziği kültüründe öne çıkan özellikleri belirginleştirme adına TRT-THM repertuvarında bulunan Ardahan ve Iğdır yöresine ait sözlü ve sözsüz halk ezgilerinin makam dizileri ve usul yönünden analiz edilmesi, bu illerin sosyokültürel bağlamda çeşitli mülakatlar/görüşmeler ışığında halk müziği kültür kodlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın ilk aşaması olan kuramsal çerçevenin oluşturulmasında, nicel yöntem içerisinde yer alan tarama modellerinden genel tarama modeli kullanılmış ve araştırma için belirlenen konunun temellendirilmesi ve yönlendirilmesi için literatür taraması yapılarak konuyla ilgili bilgiler toplanmıştır. Araştırmanın ikinci aşaması olan yöresel müzik kültürüne yönelik çerçevenin oluşturulmasında, kaynak taraması gibi nicel yöntemlerin yanı sıra bir nitel araştırma yöntemi olan doküman incelemesine başvurulmuştur. Araştırmanın üçüncü aşaması olan TRT-THM repertuvarında Ardahan ve Iğdır yörelerine kayıtlı eserlerin müzikal açıdan analizlerinin yapılmasında, nitel araştırma yöntemi olan içerik analiz yöntemi kullanılmıştır. Sonuçlar: Elde edilen bulgulara dayanarak araştırmada, Ardahan ve Iğdır yörelerinin zengin bir halk müziği kültürüne sahip oldukları, her iki yörede görülen çalgı çeşitliliği, düğün ve eğlenceler gibi müziği içerisinde barındıran kültürel davranışlar neticesinde yörelerde halk müziği özelinde çoğunlukla Türk halk müziği ürünlerinin görüldüğü; Ardahan yöresine ait türkülerde Uşşak makamı dizisinin ve 6 ile 10 zamanlı usullerin, Iğdır yöresine ait türkülerde Segâh ile Çargâh makamı dizilerinin ve 12 zamanlı usullerin yaygın olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to highlight the prominent features of the folk music culture in the regions of Ardahan and Iğdır by conducting an analysis of the vocal and instrumental folk melodies from these regions found in the TRT-Turkish Folk Music repertoire in terms of their musical scales (makam) and rhythmic structures (usul). Additionally, through various interviews and discussions in the socio-cultural context of these provinces, the cultural codes of their folk music traditions will be identified. Method: In the initial phase of the research, the theoretical framework was established using the general survey model, which is a quantitative method, and a literature review was conducted to gather information related to the chosen topic and to provide a foundation and direction for the research. The second phase of the study involved the establishment of the framework for the regional music culture, for which both quantitative methods like source scanning and a qualitative research method, document analysis, were employed. In the third phase of the research, which focused on the musical analysis of the works recorded in the TRT-Turkish Folk Music repertoire from the Ardahan and Iğdır regions, the qualitative research method of content analysis was utilized. Results: Based on the findings of the research, it has been determined that the regions of Ardahan and Iğdır have a rich folk music culture. The diversity of musical instruments observed in both regions, along with cultural practices such as weddings and celebrations incorporating music, predominantly feature products of Turkish folk music. Specifically, in the folk songs from the Ardahan region, the Uşşak makam scale and 6 to 10-beat rhythmic structures are commonly present, while in the folk songs from the Iğdır region, the Segâh and Çargâh makam scales and 12-beat rhythmic structures are widespread.