Spoken language development during English language and literature studies: An analysis of errors and awareness
İngiliz dili ve edebiyatı öğrenimi sırasındaki konuşulan dilin gelişimi ile ilgili hataların ve farkındalığın analizi
  1. Tez No: 822631
  2. Yazar: PETEK YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PHİLİP GEORGE ANTHONY GLOVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce öğrenimi, performans ve hatalar, hata farkındalığı, English learning, performance and errors, error awareness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tezin amacı, lisans çalışmaları sırasında bir grup İngiliz Dili ve Edebiyatı (ELL) öğrencisinin dil gelişimi üzerine araştırmaları açıklamaktır. Çalışma, öğrencilerin dilbilimi, toplum dilbilimi ve edim bilimi yeterliliklerini gösteren dil formlarındaki benzerlik ve farklılıkları belirleyerek, eğitimin ilk ve son yıllarındaki yapılan konuşmaları karşılaştırmaktadır. Çalışma ayrıca öğrencilerin hatalar da dahil olmak üzere kullandıkları dil biçimlerinin ne ölçüde farkında olduklarını da araştırmaktadır. Çalışmaya ilişkin veriler, ilk ve son yıllarda yapılan sözlü sınavların yazılı transkripsiyonları ve mezuniyetten kısa bir süre sonra yapılan görüşmelerden oluşmaktadır. Çalışma öğrencilerin konuşmalarını karşılaştırmak için nitel ve nicel yöntemleri bir arada kullanmaktadır. Çalışma, her öğrencinin ürettiği dili ayrı ayrı incelemiş ve öğrencilerin ürettiği dil hakkında genelleme yapmanın zor olduğunu, ancak çoğu öğrencinin dördüncü yılda daha az hata yaptığını ve daha karmaşık formlar kullandığını, bazılarının ise kullanmadığını ortaya koymuştur. Çalışma, ayrıca öğrencilerin çoğunun dördüncü yılda kullandıkları formlara ilişkin farkındalık düzeylerinin arttığını iddia ettiklerini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to report on research into the language development of a group of English Language and Literature (ELL) students during their undergraduate studies. The study compares speaking in the first and final years of study by identifying similarities and differences in language forms produced by the students that illustrate their linguistic, sociolinguistic and pragmatic competence. The study also investigates the extent to which the students are aware of the language forms that they use, including the errors. Data for the study consist of transcribed recordings of oral exams administered in the first and final years and interviews conducted shortly after graduation. The study uses a combination of qualitative and quantitative methods to compare the students' speaking. The study looked at the language produced by each student individually and found that it is difficult to generalize about the language that they produced, although most students made fewer errors and used more complex forms in the fourth year, but some did not. The study also found that most students claimed to have an increased level of awareness of the forms that they used in the fourth year.