Power quality enhancement Using STATCOM With PV Systems
STATCOM'u PV Sistemleriyle Kullanarak güç kalitesini artırma
- Tez No: 822642
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF GÜRCAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: DSTATCOM, VSC, THD%, PV sistemi, DSTATCOM, VSC, THD%, PV system
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Doğrusal olmayan yüklerin ve güç faktörlerinin getirdiği harmonikler gibi dağıtım güç sisteminde güç kalitesi sorunları bir problemdir. Senkron jeneratör akımları, harmonikler büyüdükçe bozulur. Bu sorunları ele almak için araştırmacılar tarafından farklı stratejiler kullanılmıştır. En önemli bileşenlerden biri, dağıtım sistemi (DSTATCOM) için statik senkron kompansatördür. Üç ayaklı Gerilim Kaynağı Dönüştürücüsünün (VSC) DSTATCOM dc-link kanalı, senkron jeneratör akımları için Toplam Harmonik Bozulmayı % THD'yi azaltmak üzere bir PV sistem kaynağı (PV panelleri veya piller) tarafından beslenir. PV panellerin ürettiği gerilim değişken olduğu için bu yöntem tamamlanmamış kabul edilir. Ne de olsa, hava için radyasyon ve sıcaklık değişiminden etkilenir. Ayrıca, bataryanın derin döngüsü sınırlıdır. Bu tezde, bataryalı PV paneller, DSTATCOM'un DC bara gerilimini sağlamak için bir PV sistemi olarak birlikte kullanılmıştır. Kompanzasyon sistemi için birden fazla PV sistemi enerji kaynağı arasındaki güç yönetimini kontrol etmek için oldukça koordineli bir tasarım kullanılır. Üç ayaklı VSC'li DSTATCOM, baraların gerilim değerlerini limitler aralığında tutmak için kullanılır. Çalışmanın simülasyon sonuçları, FV sistem kaynağının, DSTATCOM'un dc-bağlantısının bireysel kaynaklarına kıyasla üstün bir zaman yanıtına sahip olduğunu, üç fazlı akım kaynağının %THD'sini azalttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Power quality problems in the distribution power system such as harmonics brought on by non-linear loads and power factors are a problem. The synchronous generator currents get distorted as harmonics grow. Different strategies have been employed by researchers to address these issues. One of the most crucial components is the static synchronous compensator for the distribution system (DSTATCOM). The DSTATCOM dc-link channel of the Voltage Source Converter (VSC) with three legs is fed by a PV system source (PV panels or batteries) to reduce the Total Harmonic Distortion THD% for synchronous generator currents. This method is considered uncompleted because the generated voltage of PV panels is variable. After all, it is affected by the variation of radiation and temperature for the weather. Also, the deep cycle of the battery is limited. In this thesis, the PV panels with batteries have been used together as a PV system to supply the DC link voltage of DSTATCOM. A highly coordinated design is used to control the power management between multiple PV system energy sources for the compensation system. DSTATCOM with three-legs VSC is used to keep the voltage values of the buses within the limits range. The simulation results of the work show that the PV system source has a superior time response compared with the individual sources of the dc-link of DSTATCOM reduces the THD% of the three phases current source.