Türkiye'de kadın iş gücüne ve istihdamına yönelik politikalar ve uygulamalar: TR61 bölgesi
Policies and practices regarding women labor and employment in Turkey: Region TR61
  1. Tez No: 822675
  2. Yazar: BERRİN YURDAYÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL AĞCAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Women's Employment, TR61 Region, Fiscal Incentive
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Ülkemizde ve dünyada kadın istihdamına yönelik gelişmeler önemli bir sorun haline gelmektedir. Geçmişten günümüze kadınların iş gücü ve sosyal hayatta ki konumları önemli değişikliklere uğramıştır. Kadınların mevcut ekonomik düzende daha fazla yer edinebilmesi, eşit standartlarda istihdamdan pay alabilmelerini sağlamak, kadının yalnızca anne ve eş olarak görülmesi değil, aynı zamanda iş gücü piyasalarında önemli yere sahip olabilmeleri için ülkemizde çeşitli sayıda mali teşvik çalışmaları yürütülmektedir. Araştırma kapsamında Türkiye'de kadın istihdamının sektörel dağılımı incelenmiş, kadınların hangi sektörde daha etkin oldukları değerlendirilmiştir. Kadınların yapılan araştırmalar sonucunda sanayi sektörlerinde diğer hizmet, tarım ve inşaat sektörüne oranla daha az çalıştığı görülmüştür. Mesleklere göre dağılımına bakıldığında ise yüksek oranda hizmet sektöründe istihdam edildikleri anlaşılmaktadır. Bu çalışma, istihdam kavramı, dünyada ve Türkiye'de kadın istihdamının etkileri, kadın istihdamının tarihsel süreci, pandeminin bölgesel olarak kadın istihdamına etkileri ve TR61(Antalya, Isparta, Burdur) bölgesi üzerinde 2000-2022 yılları arasında kadın istihdamı üzerine bilgiler içermektedir. Çalışma nitel araştırma yöntemini kapsamaktadır. TR61 bölgesinde istihdam ve kadınlara yönelik teşvik programları uygulanmaktadır. Teşvik programları kapsamında KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi desteği, işçi ve işveren payı, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, gelir vergisi stopajı desteği verilmektedir. Kadın girişimcilere yatırım teşvik belgesi kapsamında kuracakları yeni işletmeler ve yapacakları yatırım konusunda krediler verilmektedir. Krediye başvuruda kadınlara öncelik tanınmaktadır. Mali teşvik programları sayesinde kadınların vergisel teşviklerden yararlandığı görülmektedir. TR61 bölgesinde mali teşvikler kapsamında, vergi indirimleri, bütçe yardımları, kadın istihdamına yönelik kurslar ve programlar açılmış ayrıca kadınlara mesleki eğitimler verilmiş, böylelikle iş bulma olanaklarının arttırıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developments in women's employment in our country and in the world are becoming an important problem. From past to present, the position of women in the workforce and social life has undergone significant changes. Various financial incentives are carried out in our country in order for women to have a greater place in the current economic order, to have a share in employment at equal standards, to see women not only as mothers and wives, but also to have an important place in the labor market. Within the scope of the research, the sectoral distribution of women's employment in Turkey was examined and it was evaluated in which sector women were more active. As a result of the researches, it has been seen that women work less in the industrial sectors compared to the other service, agriculture and construction sectors. Considering the distribution by occupation, it is understood that they are employed in the service sector at a high rate. This study includes information on the concept of employment, the effects of women's employment in the world and in Turkey, the historical process of women's employment, the effects of the pandemic on women's employment regionally, and women's employment in the TR61 (Antalya, Isparta, Burdur) region between 2000-2022. The study includes the qualitative research method. Employment and incentive programs for women are implemented in the TR61 region. Within the scope of incentive programs, VAT exemption, customs duty exemption, tax reduction, insurance premium support, employee and employer share, interest support, investment location allocation, income tax withholding support are provided. Within the scope of the investment incentive certificate, women entrepreneurs are given loans for the new businesses they will establish and the investments they will make. Women are given priority in applying for a loan. It is seen that women benefit from tax incentives thanks to financial incentive programs. Within the scope of financial incentives in the TR61 region, tax reductions, budget aids, courses and programs for women's employment were opened, and women were given vocational training, thus increasing the employment opportunities.