Uşaklı halk ozanı Âşık Mustafa Çobanoğlu ve halk kültürüne katkıları üzerine bir inceleme
Minstrel Aşık Mustafa Çobanoğlu from Uşak and a review on his contribution to folk culture
  1. Tez No: 822709
  2. Yazar: MÜCAHİD YAŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAFİYE YAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Uşak, Halk Ozanı, Mustafa Çobanoğlu, Kültür, Halk Kültürü, Uşak, Folk Poet, Mustafa Çobanoğlu, Culture, Folk Culture
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Halk ozanları, halkın içinden yetişen, bulundukları yörenin kültürüne ait ürünlere kaynaklık eden, deyişlerini genellikle saz eşliğinde söyleyip bu geleneği gelecek nesillere aktaran halk kültürümüzün önemli temsilcileridir. Bu çalışma, Uşaklı Halk Ozanı Âşık Mustafa Çobanoğlu'nun halk kültürüne katkılarını, biyografisini, müzikal donanımını ele almaktadır. Çalışma aynı zamanda seslendirdiği ve kimi zaman da kaynaklık ettiği yöre türkülerinin tespitini ve analizlerini de içermektedir. Uşaklı Halk Ozanı Âşık Mustafa Çobanoğlu'nun sanatçı kimliği, geçmişte Uşak yöresini nasıl temsil ettiği ve halk kültürüne nasıl katkıları bulunduğu araştırmanın içerikleri arasındadır. Halk kültürü, halk bilimi, alan araştırması ve Türk Halk Müziği kavramlarının temel olarak alındığı bu araştırmanın amacı, Uşak yöresine ait türkülerin pek çoğunu TRT kurumunda seslendirenlerden biri olan ve aynı zamanda yöre türkülerinin dokuz tanesine kaynaklık eden halk ozanı Mustafa Çobanoğlu'nun biyografisini, müzikal donanımı ve halk kültürüne katkılarını ortaya koymaktır. Yapılacak olan bu tez çalışması, halk ozanı Mustafa Çobanoğlu'nun tüm yönleriyle ortaya konmaya çalışıldığı ilk sistematik araştırma olması ve yöreyle ilgili bir doküman oluşturması açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Folk poets are important representatives of our folk culture, who grow up among the people, source the products of the culture of the region they are in, performs with the accompaniment of their intruments and transfer this tradition to future generations. This study deals with folk poet Mustafa Çobanoğlu from Uşak and his contributions to folk culture and also his biography and musical equipment. The study also includes the determination and analysis of the local folk songs that he performed and sometimes sourced. Among the contents of the research are the artist identity of folk poet Mustafa Çobanoğlu from Uşak, how he represented the Uşak region in the past and how he contributed to the folk culture. The aim of this research, which is based on the concepts of folk culture, folklore, field research and Turkish Folk Music, is to reveal the biography, musical equipment and contributions to folk culture of folk poet Mustafa Çobanoğlu, who is one of the people who perform most of the folk songs of the Uşak region at the TRT institution and is also the source for nine of the local folk songs. This study to be done is important in terms of being the first systematic research in which the folk poet Mustafa Çobanoğlu is tried to be revealed in all aspects and creating a document about the region.