Covid 19 pandemisinin Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki dış ticarete ve lojistiğe etkileri: Algan Intermodal ve Asset firmaları örneği
The effects of the Covid 19 pandemic on foreign trade and logistics between Turkey and the European Union: The case of Algan Intermodal and Asset companies
  1. Tez No: 822826
  2. Yazar: HANDE DOĞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU NERGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Covid-19, Dış Ticaret, Logistics, Covid-19, Foreign Trade
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Lojistik, dış ticaretin önemli bir unsuru olarak kabul edilir. Dış ticaret, bir ülkenin mal ve hizmetlerini diğer ülkelerle takas etmesini ifade ederken, lojistik bu mal ve hizmetlerin taşınması, depolanması, dağıtımı ve tedarik zinciri yönetimi gibi faaliyetleri içermektedir. Dış ticaretin başarılı olması ve büyümesi için etkili bir lojistik sisteminin varlığı önemlidir. Lojistik, mal ve hizmetlerin üreticiden tüketiciye veya üreticiden ithalatçıya ulaşmasını sağlayan bir köprü görevi görür. Dış ticaretteki tedarik zinciri, malların üretiminden başlayarak taşıma, depolama, gümrük işlemleri ve dağıtım aşamalarını içerir ve bu süreçte lojistik hizmetler büyük bir öneme sahiptir. 2019 yılının aralık ayında Çin'in Hubei eyaletinin Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Covid 19 etkisi ile dış ticaret faaliyetleri hakkında analizler ve Türkiye ithalat ve ihracatı üzerindeki değişimlerin analizleri, taşıma türlerine etkileri karşılaştırılmıştır. Bu çalışma kapsamında, öncelikle COVID-19 pandemisinin lojistik sektöründeki yayılma hızını ve etkisini analiz eder. Pandemi nedeniyle dünya çapında sınırlamaların getirilmesi ve karantina önlemlerinin uygulanması, lojistik operasyonların akışını kesintiye uğratmıştır. Bu durum, mal taşımacılığı, depolama ve dağıtım gibi lojistik faaliyetlerin etkinliğini olumsuz yönde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Logistics is considered as an important element of foreign trade. While foreign trade refers to the process of exchanging goods and services of a country with other countries, logistics includes operations such as transportation, transportation, dispatch and distribution chain management of these goods and services. It is important for foreign trade to be successful and the existence of an effective logistics system for the seller. Logistics acts as a bridge from the producer of goods and services to the consumer or from the producer to the importer. The supply chain in foreign trade includes the stages of transportation, storage, customer transactions and distribution originating from computer managers, and the logistics services in this process have a large distribution feature. The new coronavirus epidemic, which emerged in Wuhan, China's Hubei province in December 2019, has affected the whole world. Analysis of the effects of Covid 19 on foreign trade activities and the analysis of changes in Turkey's imports and exports, and their effects on shipping types were compared. Within the scope of this study, it first analyzes the consumer uses and operating costs of the COVID-19 pandemic in the logistics sector. The introduction of restrictions and the operations of quarantine measures due to the pandemic caused the interruption of logistics operations. This situation adversely affected logistics units such as assets, storage and distribution.