Bütünleştirilmiş öğretme-öğrenme etkinliklerinin okul öncesi öğrencilerinin gelişimine etkisi
The effect of integrated teaching-learning activities on the development of pre-school students
- Tez No: 822825
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bütünleştirilmiş Etkinlik, Bütünleştirilmiş Öğretim, Disiplinlerarası Öğretim, Okul Öncesi Eğitimi, Tematik Öğretim, Integrated Teaching, Integrated Activity, Interdisciplinary Teaching, Preschool Education, Thematic Teaching
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Program Geliştirme ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada ağ model kullanılarak bütünleştirilen etkinliklerin okul öncesi öğrencilerinin bilişsel, sosyal-duygusal, dil, motor ve öz bakım becerilerinin gelişimine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada iç içe geçmiş karma yöntem kullanılmıştır. Şanlıurfa ilinin Akçakale ilçesinde yer alan bir köy okulunda yürütülen araştırmada çalışma grubu amacına uygun, kolay ulaşılabilirlik ve gönüllülük esasına göre seçilmiştir. Çalışmanın nicel verileri için“GOOD ENOUGH-HARRİS Bir insan Çiz Testi”,“Okul Öncesi Geçiş Becerileri Ölçeği”ve atölye kazanımları çerçevesinde uzman görüşleriyle hazırlanan“Atölye Kazanım Puanlama Anahtarı”kullanılmıştır. Araştırmanın nitel verileri ise öğrencilerin çizdikleri resimler, soru-cevap ve gözlem yoluyla elde edilmiştir. Nicel veriler non-parametrik testlerle karşılaştırılırken nitel veriler betimsel yolla analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında ağ modele göre bütünleştirme“Vücudumuz”ana konusu etrafında şekillenmiş ve bu konuyu içeren alt temalar masal kahramanı Pinokyo çerçevesinde oluşturulmuştur. Bu araştırma sonunda alt temalar“Pinokyo vücudunu tanıyor”,“Pinokyo'nun Vücudundaki Bölümleri”,“Pinokyo'nun Duyu Organları”,“Pinokyo İskeletini Keşfediyor”ve“Pinokyo'nun İçinde Neler Var?”olarak belirlenmiştir. Bu temalar okul öncesi eğitim programında bahsedilen Türkçe, sanat, drama, müzik, ritim, dans, oyun, fen, matematik, okuma yazmaya hazırlık ve alan gezilerini içeren bütünleştirilmiş etkinlikler çerçevesinde öğretme-öğrenme sürecine yansıtılmıştır. Nicel veri toplama araçlarından elde edilen sonuçların birlikte incelenmesi ile öğretme-öğrenme sürecinde uygulanan bütünleştirilmiş etkinliklerin okul öncesi öğrencilerinin bilişsel, sosyal-duygusal, dil, motor ve öz bakım gelişim alanlarında anlamlı ilerleme sağladığı belirlenmiştir. Araştırmacı tarafından yapılan gözlem sonuçlarının da nicel sonuçları desteklediği, öğrencilerin tüm gelişim alanlarında olumlu ilerlemeler sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the effects of integrated activities using the network model on the cognitive, social-emotional, language, motor and self-care development of preschool students. In the study, nested mixed method research was used. This study conducted in a village school located in the Akçakale district of Şanlıurfa province, the study group was selected on the basis of easy accessibility and volunteerism. For the quantitative data of the study,“GOOD ENOUGH-HARRIS Draw a Person Test”,“Pre-School Transition Skills Scale”and“Workshop Outcome Scoring Key”prepared with expert opinions within the framework of workshop outcomes were used. The qualitative data of the study were obtained through the pictures drawn by the students, question-answer and observation. While quantitative data were compared with non-parametric tests, qualitative data were analyzed in a descriptive way. In the study the integration according to the network model was shaped around the main subject of“Our Body”and sub-themes containing this subject were created within the framework of the fairy tale hero Pinocchio. At the end of this study, the sub-themes“Pinocchio knows his body”,“Pinocchio's Body Parts”,“Pinocchio's Sense Organs”,“Pinocchio Discovers His Skeleton”and“What's Inside Pinocchio?”has been determined. These themes were reflected in the teaching-learning process by integrating Turkish, art, drama, music, rhythm, dance, games, science, mathematics, literacy preparation and field trips within the framework of the themes and including the achievements mentioned in the preschool education program. By examining the results obtained from the quantitative data collection tools together, it was determined that the integrated activities applied in the teaching-learning process provided significant progress in the cognitive, social-emotional, language, motor and self-care development areas of preschool students. It was determined that the results of the observations made by the researcher also supported the quantitative results and that the students made positive progress in all development areas.