Sağlığın geliştirilmesi kapsamında farkındalık becerisinin sağlık çalışanlarında psikolojik risk faktörlerine göre incelenmesi, mıhp: sağlık uzmanları için farkındalığa dayalı müdahale programının uygulanması
Examination of awareness skills in health improvement according to psychological risk factors in healthcare professionals, mihp: implementation of mindfulness-based intervention program for health professionals
- Tez No: 822835
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Sağlık Eğitimi, İletişim Bilimleri, Public Relations, Health Education, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sağlık İletişimi, Mindfulness, Yaklaşım, Tükenmişlik, Health Communication, Mindfulness, Approach, Burnout
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
“ Sağlığın Geliştirilmesi Kapsamında Farkındalık Becerisinin, Sağlık Çalışanlarının Psikolojik Risk Faktörlerine Göre İncelenmesi, MIHP: Sağlık Uzmanları İçin Farkındalık Temelli Müdahale Programının Uygulanması”isimli araştırma tezi çalışması sağlık çalışanlarının zor çalışma koşullarında yaşadığı güç psikolojik risk faktörlerine yönelik bir çözüm önerisidir. Esas problemi hekim tükenmişliği, sağlık çalışanlarının tükenmişliği ve algılanan strestir. Temellerini MBSR: Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programından alan programın içeriği literatür incelemesi sonucu araştırmacının etkilendiği Mindfulness ekollerinden alan, Amerika Virginia Üniversitesinde ortaya çıkarılıp, Türkiye'de tezin araştırmacısı tarafından geliştirilen MIHP Türkiye programı ülkemizin bir üniversite hastanesinde Tıp Fakültesinin sağlık çalışanları arasında gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, uzman hekim, hemşire, stajyer hekim ve sağlık teknikerinden oluşmaktadır. Müdahale programı iletişim araştırmacısı Modern Mindfulness Eğitmeni tarafından geliştirilerek hazırlanan eğitim içeriği, 8 haftalık yüz yüze oturumlar ile üniversite hastanemizde gerçekleştirildi. 8 haftalık araştırmanın neticesinde nicel araştırma yönteminden, tek gruplu deney sonrası son test tasarımı ve nitel araştırmadan katılımcı gözlem yöntemi kullanıldı. Araştırmanın sonucuna göre, çalışma grubunda meslek gruplarına göre farkındalık puanları istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir (p=0,028). Çalışma grubunda meslek gruplarına göre empati puanları istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir (p=0,048). Gruplara göre tükenmişlik puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamaktadır (p=0,332). Çalışma grubunda eğitim sonrası tükenmişlik seviyesinin rakamsal olarak düştüğü ortaya çıkarılmıştır. Çalışmanın sonucuna göre, hekimler daha farkında, hemşireler daha empatiktir. Araştırmanın majör hipotezi olan“ Sağlık çalışanlarında Mindfulness meditasyonu yapmak dağılan dikkati toplar”doğrulanmıştır. Sağlık iletişiminde Mindfulness, yeni bir yaklaşım olarak MIHP müdahale yöntemi ile geçebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The research thesis study titled“Examination of Awareness Skills in the Scope of Health Promotion according to Psychological Risk Factors of Healthcare Professionals, MIHP: Implementation of Awareness-Based Intervention Program for Healthcare Professionals”is a solution proposal for the difficult psychological risk factors experienced by healthcare professionals in difficult working conditions. The main problem is physician burnout, burnout of health workers and perceived stress. The MIHP Turkey program, which is based on MBSR: Mindfulness-Based Stress Reduction Program, was developed by the researcher of the thesis in Turkey, and was developed by the researcher of the thesis. Participants consist of specialist physicians, nurses, interns and health technicians. The training content, developed and prepared by the intervention program, the communication researcher Modern Mindfulness Trainer, was held at our university hospital with 8-week face-to-face sessions. As a result of the 8-week research, the quantitative research method, the post-test design after the one-group experiment, and the participant observation method from the qualitative research were used. According to the results of the research, the awareness scores of the study group differ statistically according to the occupational groups (p=0.028). Empathy scores differ statistically significantly in the study group according to occupational groups (p=0.048). There was no statistically significant difference between the burnout scores of the groups (p=0.332). It was found that the level of burnout in the study group decreased numerically after the training. The average burnout score in the study group was 47.41, while it was 50.75 in the control group. According to the results of the study, physicians are more aware and nurses are more empathetic. The major hypothesis of the research,“Mindfulness meditation in healthcare professionals, collects distracted attention”has been confirmed. Mindfulness, as a new approach in health communication, can pass as MIHP intervention method.