Synthesis and applications of CBD loaded peptide hydrogels and biphenylalanine derivatives
CBD yüklü peptit hidrojeller ile bifenilalanin türevlerinin sentezi ve uygulamaları
- Tez No: 822963
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ÖZÇUBUKÇU, DR. ÖĞR. ÜYESİ MELEK PARLAK KHALİLY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal peptidler, Peptit hidrojeller, Cannabidiol yüklü peptit, PSMA peptitleri, Yara iyileştirme, Tümör hedefli peptitler, Antimicrobial peptides, Peptide hydrogels, Cannabidiol encapsulated peptide, PSMA peptides, Wound healing, Tumor-targeting peptides
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu tez, peptit bazlı terapötikler üzerine iki farklı çalışmayı içermektedir. Birinci bölümde, Cannabidiol (CBD) için ilaç salınım platformu olarak peptit bazlı hidrojeller kullanıldı. Beş farklı tipte antimikrobiyal peptit sentezlendi ve CBD, peptit fiberlerine enkapsüle edildi. Ac-IKFQFHFD-NH2 (PEP2) ve Nap-FFKK-OH (PEP5) peptitlerinin sırasıyla %2,5 ve %0,5 olmak üzere düşük jelasyon konsantrasyonuna sahip olduğu bulundu. Fiber yapıları TEM ve SEM ile incelendi. İki peptidin %30-35 kapsülleme verimliliğine sahip olduğu bulundu. İlaç salınımı, PEP2'nin CBD'nin %70'ine kadar, PEP5'in ise %20'ye kadar serbest bırakabildiğini gösterdi. Reolojik analizde PEP2'nin, PEP5'in tek döngüsünden farklı olarak üç yenilenme döngüsüne sahip olduğu bulundu. A375 hücreleri üzerindeki peptit fiberlerin sitotoksisite analizi, PEP2-CBD'nin CBD'nin hücre canlılığını arttırdığını (%101,3) ve daha fazla sayıda migrasyon hücresine sahip olduğunu gösterdi. Peptit fiberler ayrıca RT-PCR, antiinflamatuar ve antibakteriyel deneylerle analiz edildi. Bu projedeki CBD-peptit hidrojelleri umut verici sonuçlar vadediyor. İkinci bölümde, PSMA-617 türevlerinin saf PSMA proteinine karşı afinitesinin daha yüksek olması amaçlandı. PSMA-617 kodlu ligandın naftalin grubu farklı bifenil alanin türevleri (4-H, 4-CN, 4-NO2, 3-AcNH, 4-OH, 4-OMe, 4-AcNH) ile değiştirildi. Bifenil alanin türevleri FTIR, HRMS, 1H ve 13C NMR yoluyla karakterize edildi. Daha sonra inhibisyon değerlerinin değerlendirilmesi amacıyla PSMA-617 sentezinde kullanıldı. 0.5 nmde PSMA-617 türevlerinin inhibisyon değerleri BIP (%20), 4-CN (%15), 4-NO2 (%29), 4-AcNH (%38), 3-AcNH (%32), 4-OMe (%36) bulunmuş olup istatistiksel olarak PSMA-617' ye yakın bulunmuştur (ns, p>0,05). Bu çalışma umut vadedici sonuçlar göstermektedir. İlerleyen aşamada, türevlerin hücreler tarafından alımları ve terapötik görüntü kalitelerini değerlendirişmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis includes two different studies on peptide-based therapeutics. In the first chapter, peptide-based hydrogels were used as a delivery platform for Cannabidiol (CBD). Five different types of antimicrobial peptides were synthesized, and CBD was attempted to be incorporated into individual peptide fibres. Ac- IKFQFHFD-NH2 (PEP2) and Nap-FFKK-OH (PEP5) were found to have low gelation concentration, 2.5 wt% and 0.5 wt% respectively. Their fibers were examined through TEM and SEM. It was found that the two peptides have the encapsulation efficiency of 30-35%. The release studies showed that PEP2 could release up to 70% of CBD, PEP5 up to 20%. In rheological analysis, PEP2 found to have three regeneration cycle unlike PEP5's one cycle. Cytotoxicity assay of the peptide fibers on A375 cells showed PEP2-CBD increased CBD's cell viability (101.3%) and showed higher number of migration cells. Peptide fibers also experimented in RT-PCR, anti-inflammatory and antibacterial assay. The potential significance of this research is substantial, and CBD-peptide hydrogels in the project shows promising results. In the second chapter, PSMA-617 derivatives were expected to have higher affinity against pure PSMA protein. Naphthalene group of PSMA-617 coded ligand was changed with different biphenylalanine derivatives (4-H, 4-CN, 4-NO2, 3-AcNH, 4-OH, 4-OMe, 4-AcNH). Biphenylalanine derivatives were characterized via FTIR, HRMS, 1H, and 13C NMR. Then, they were used in PSMA-617 synthesis to evaluate inhibition values. At 0.5 nm, PSMA-617 derivatives had inhibition values of BIP (20%), 4-CN (15%), 4-NO2 (29%), 4-AcNH (38%), 3-AcNH (32%), 4-OMe (36%) and no significant difference (ns, p>0.05) was found statistically than PSMA-617 (25%). Still the derivatives show promising results and further research needs to be conducted to evaluate their uptake by the cells and their therapeutic image quality.