The education system in Afghanistan and recent curriculum attempts
Afganistan eğitim sistmemi ve güncel eğitim programı geliştirme çalışmaları
- Tez No: 822964
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA KORKMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Müfredat, Müfredat Geliştirme, Afganistan Eğitim Sistemi, Öğretim Materyali, Ders Kitabı ve Eğitim Yapısı, Education, Curriculum, Syllabus, Curriculum Development, Afghanistan Education System, Teaching Material, Textbook and Education Structure
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma bir doktora çalışması olup Afganistan'daki Eğitim Sistemine odaklanmaktadır. Araştırma, geçmişten günümüze eğitimin farklı dönemlerinde eğitim sistemi ve program geliştirme faaliyetlerini ele almaktadır. Afganistan'da modern eğitimin ortaya çıkışına, ülkedeki eğitimin son durumuna ve eğitimin gelecek için iyileştirilmesine odaklanmaktadir. Çalışma, özellikle 2001-2021 yılları arasındaki son yirmi yıldaki eğitim sistemi ve müfredat faaliyetlerine odaklanmaktadır. Doküman incelemesi tekniği ile gerçekleştirilen nitel bir çalışmadır. Raporlar, yasa ve yönetmelikler, ulusal stratejik planlar, milli eğitim bakanlığının yıllık eğitim raporları ve eğitimle ilgili bazı özel kitaplar veri olarak kullanılmış ve araştırmanın problemine çözüm bulmak için analiz edilmiştir. Bu makale, Afganistan'daki eğitim uzmanına, ilk ve orta seviyeler için istikrarlı ve ulusal bir eğitim sistemi ve müfredatı geliştirebilmesi için öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This paper is a Ph.D. study which focuses on the Education System in Afghanistan. The research discusses the education system and curriculum development activities in dif-ferent periods of education from the past to present. It focuses on the emergence of modern education, the latest condition of education in the country, and the improvement of educa-tion for the future in Afghanistan. The study specially focuses on the education system and curriculum activities in the last twenty years from 2001 to 2021. It's a qualitative study con-ducted through document analysis technique. Reports, laws and regulations, national strate-gic plans, annual education reports of the ministry of education and some special books re-lated to education is used for data and analyzed to find out solution to the problem of the research. This paper provides recommendations for the education specialist in Afghanistan to be able to develop a stable and national education system and curriculum for primary and secondary levels.