Ak Parti hükümetleri döneminde kadın politikaları
Women's policies during the Ak Party government
  1. Tez No: 822966
  2. Yazar: SEVİM ŞEYDA KURTULAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ak Parti, Parti, Kadın Kadın Kadın Kadın Kadın Politikaları, Politikaları, Kadın Kadın Kadın Kadın Hakları Hakları Hakları Hakları Hakları Hakları, Women's Policies, Women's Rights
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
AK Parti hükümetleri, kadın politikaları alanında önemli adımlar atmış ve çeşitli düzenlemeler yapmıştır. Bu politikaların temel amacı, kadınların toplumsal, ekonomik ve siyasi hayata aktif katılımlarını sağlamak ve kadın haklarını güçlendirmektir. Kadın politikaları çerçevesinde, eğitim alanında yapılan düzenlemelerle kadınların okuryazarlık oranı artırılmış, eğitim imkanlarına erişimleri kolaylaştırılmıştır. Ayrıca, kadınların istihdam edilebilirliklerini artırmak için istihdam politikaları geliştirilmiş ve iş dünyasında kadın istihdamı teşvik edilmiştir. Kadınların siyasi temsilini artırmak amacıyla seçim yasalarında değişiklikler yapılmış ve kadınların siyasi partilerde daha etkin roller üstlenmeleri teşvik edilmiştir. Kadınların karar alma mekanizmalarında daha fazla yer almaları hedeflenmiş ve kadın temsilinin artırılması için çeşitli kotalar uygulanmıştır. Ayrıca, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda da önemli adımlar atılmıştır. Kadına karşı şiddetin önlenmesi, mağdurların korunması ve şiddetle mücadelede etkin bir hukuki çerçevenin oluşturulması için yasal düzenlemeler yapılmış ve kadınların güvenliğinin sağlanması amaçlanmıştır. Kadın politikaları alanında yapılan bu düzenlemeler, kadınların toplumsal ve ekonomik hayatta daha aktif rol almalarını desteklemekte ve kadın haklarının korunmasına yönelik önemli adımlar olarak değerlendirilmektedir. Ancak, bu politikaların etkinliği ve uygulamadaki sonuçları konusunda daha derinlemesine çalışmaların yapılması gerekmektedir. AnahtarAnahtarAnahtar
Özet (Çeviri)
AK Parti government has taken important steps in the field of women's policies and made various regulations. The main purpose of these policies is to ensure the active participation of women in social, economic and political life and to strengthen women's rights. Within the framework of women's policies, the literacy rate of women has been increased and their access to education opportunities has been facilitated with the arrangements made in the field of education. In addition, employment policies were developed to increase the employability of women and women's employment in the business world was encouraged. In order to increase the political representation of women, amendments were made to the election laws and women were encouraged to assume more active roles in political parties. It was aimed to involve women more in decision-making mechanisms and various quotas were applied to increase women's representation. In addition, important steps have been taken in the fight against violence against women. Legal arrangements have been made to prevent violence against women, to protect victims and to establish an effective legal framework in combating violence, and it is aimed to ensure the safety of women. These regulations in the field of women's policies support women to take a more active role in social and economic life and are considered as important steps towards the protection of women's rights. However, more in-depth studies are needed on the effectiveness of these policies and their implications in practice.