Futbolculara uygulanan geleneksel ısınma ile FIFA 11+ ısınma programlarının sürat, çeviklik, sıçrama ve hamstring kas kuvveti üzerine etkisi
The effect of traditional warm-ups and FIFA 11+ warm-up programs applied to football players on speed, agility, leaping and hamstroging muscle strength
- Tez No: 822967
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT BEKLEYİŞ APAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Isınma, FIFA 11+, Hamstring, Kuvvet, Sürat, Çeviklik, Football, Warm-up, FIFA 11+, Hamstring, Strength, Speed, Agility
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı futbolculara uygulanan geleneksel ısınma programı ile FIFA 11+ ısınma programının sürat çeviklik, sıçrama ve Hamstring (H) kas kuvvet değişkenleri üzerine etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya geleneksel ısınma programı uygulayan Geleneksel Isınma Grubu (GIG) katılımcıları (n=18, 18.50±1.26) ve FIFA 11+ ısınma programı uygulayan FIFA 11+ Isınma Grubu (FIG) katılımcıları (n= 21, 17.69±1.37) olmak üzere toplam 39 futbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Futbolcuların sürat, çeviklik, sıçrama, hamstring kas kuvveti değerleri çalışmanın başlangıcında ve 8 haftalık eğitimin sonrasında olmak üzere 2 kez ölçüldü. Katılımcıların 20 ve 30 metre sürat becerileri fotosel, çeviklik becerileri T çeviklik testi, dikey sıçrama becerileri vertical jump ve H kas kuvvet değerleri H Board ile belirlenmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistik olarak aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmıştır. Verilerin normallik analizi için shapirowilk testi ile değerlendirilmiş ve verilerin normal dağılmadığı belirlenmiştir. Futbolcuların sürat çeviklik, sıçrama ve hamstring kas kuvvet değerlerinin ön test-son test sonuçları arasındaki farkın belirlemesinde nonparametrik testlerden Wilcoxon testi kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel analiz sonuçlarına göre FIFA 11 + ısınma egzersizleri uygulayan FIG katılımcılarının 20m ve 30m sürat, çeviklik, dikey sıçrama, sol ve sağ bacak H kası Pik Tork (PT) kuvveti, sol ve sağ bacak ortalama H kas gücü, sol ve sağ bacak H kas kuvveti arasındaki fark (BLF) parametrelerinin testlerinin ön test son değerleri arasında son test lehine anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. FIG katılımcılarında yüzdesel gelişimin ise 20 metre testinde %0,65, 30 metre testinde %3,04, çeviklik testinde %1, dikey sıçrama testinde %0,56 olduğu; H kas kuvvetine yönelik testlerde ise sağ bacakta (PT) %11,07, sol bacakta (PT) %23,05 olduğu; Ortalama Güç değerlerinde sol bacakta %9,22, sağ bacakta %14,28 olduğu; Bilateral fark değerlerinde ise %475,85 gelişme olduğu belirlenmiştir. Çalışmamızda yer alan GIG katılımcılarının çeviklik ve dikey sıçrama değerleri arasında ön test lehine; sol ve sağ bacak H kası Pik Tork (PT) değerlerinde ise son test lehine anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. GIG katılımcılarının yüzdesel gelişim değerlerinin ise 20 ve 30 metrede %0 olduğu, çeviklik testinde -%3,76 olduğu; dikey sıçrama testinde -%4,82 olduğu; H kas kuvvet testinde ise Pik Tork değerlerinde sağ bacakta %12,66, sol bacakta %10,83 olduğu; Ortalama Güç değerlerinde sol bacakta %4,56, sağ bacakta iii %7.27 olduğu; Bilateral fark değerlerinde ise %0,44 oranında bir gelişme olduğu belirlenmiştir. Sporcularda yaralanmaların önlenmesi ve atletik performans gelişimlerinin sağlanmak istenmesi durumunda antrenmanlarda önce FIFA tarafından geliştirilen FIFA 11 ısınma egzersizlerinin uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of the FIFA 11+ warm-up program on speed, agility, jumping and Hamstring (H) muscle strength variables with the traditional warm-up program applied to football players. A total of 39 football players voluntarily participated in the study, including participants of the Traditional Warm-up Group (TWG) who applied a traditional warm-up program (n=18, 18.50±1.26) and participants of the FIFA 11+ Warm-up Group (FWG) who applied a FIFA 11+ warm-up program (n= 21, 17.69±1.37). The players' speed, agility, jump, and hamstring muscle strength values were measured twice, at the beginning of the study and after 8 weeks of training. The participants' 20 and 30 meters speed skills were determined by photoser, agility skills by T agility test, vertical jump skills vertical jump and H muscle strength values were determined by H Board. In the evaluation of the data, arithmetic mean and standard deviation values were used as descriptive statistics. The normality test of the data was examined with the Shapiro-Wilk test and it was determined that the data were not distributed normally. Wilcoxon test, one of the nonparametric tests, was used to determine the difference between the pretest-posttest results of the speed agility, jumping and H muscle strength values of the football players. According to the results of statistical analysis, it was determined that there was a significant difference between the pre-test final values of the FWG participants who performed FIFA 11 + warm-up exercises, 20 and 30m speed, agility, vertical jump, left and right leg H muscle Peak Torque (PT) strength, left and right leg average H muscle strength, difference between left and right leg H muscle strength (BLF) parameters. The percentage improvement in FWG participants was 0.65% in the 20- meter test, 3.04% in the 30-meter test, 1% in the agility test, and 0.56% in the vertical jump test; In tests for H muscle strength, it was 11.07% in the right leg (PT) and 23.05% in the left leg (PT); Average Power values were 9.22% in the left leg and 14.28% in the right leg; It was determined that there was 475.85% improvement in bilateral difference values. It was determined that there was a significant difference in the agility and vertical jump tests of the TWG participants in our study in favor of the preliminary test, and in the left and right leg H muscle peak torque(PT)values in favor of the final test. The percentage improvement values of the TWG participants were v 0% at 20 and 30 meters, and -3.76% in the agility test; it was -4.82% in the vertical jump test; In the H muscle strength test, the peak torque values were 12.66% in the right leg and 10.83% in the left leg; Average Power values were 4.56% in the left leg and 7.27% in the right leg; It was determined that there was an improvement of 0.44% in bilateral difference values. If it is desired to prevent injuries and improve athletic performance in athletes, it may be recommended to apply FIFA 11 + warm-up exercises developed by FIFA before training.