Türkiye ve Yunanistan arasındaki Ege sorunlarının uluslararası hukuk açısından incelenmesi
Examining the Aegean problems between Türkiye and Greece in terms of international law
  1. Tez No: 822993
  2. Yazar: MUSTAFA BURAK ERKARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ POLATHAN KÜSBECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Yunanistan, Karasular, Kıta Sahanlığı, Hava Sahası, FIR, Turkey, Greece, Territorial Waters, Continental Shelf, Airspace, FIR
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Ege Denizi sorunlarının Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerde hiç şüphesiz önemli bir yeri vardır. Bu sorunlar sadece hukuki değil, aynı zamanda siyasi ve ekonomik bir niteliğe de sahiptir. Bu sorunlar: karasuları sorunu, kıta sahanlığı sorunu, hava ve FIR hattı sorunu, egemenliği devredilmemiş ada, adacık ve kayalıklar sorunu, Doğu Ege adalarının silahlandırılması sorunu şeklinde sıralanabilmektedir. Karasuları sorunu, Yunanistan'ın Ege'deki karasularını 6 deniz milinden 12 deniz miline çıkarma çabalarından kaynaklanmaktadır. Bu durum Türkiye için bir savaş nedeni olarak görülse de Yunanistan, Ege sularının %70'inden fazlasını egemenliği altında tutarken, Türkiye için bu rakam yaklaşık %8'dir. Kıta sahanlığı sorununun siyasi ve ekonomik boyutları vardır. Kıta sahanlığı sınırının nereye ve nasıl çizileceği konusunda hâlâ anlaşmazlık vardır. Yunanistan'ın karasuları 6 deniz mili ve hava sahasının genişliği 10 mildir. Bu, uluslararası hukuka aykırı bir durum yaratır, çünkü hava sahasının genişliği karasuları ile aynı olmalıdır. Ancak Yunanistan, mevcut uluslararası hukuk kurallarını kendi terimleriyle yorumlayarak kendini haklı çıkarmaya çalışmaktadır. Diğer bir sorun da FIR ile ilgilidir. Bu sorun, Atina FIR hattını Yunanistan-Türkiye sınırı olarak görmek ve Atina FIR bölgesinde yetkisini aşmaktan kaynaklanmaktadır. Egemenliği devredilmemiş adalar sorunu, Türkiye'den Yunanistan'a tarihsel süreçler ve anlaşmalarla geçmemiş ve şu anda Yunan egemenliği altında olan adaların, adacıkların, kayalıkların varlığından kaynaklanmaktadır. Ege Adaları'nın silahlanması Türkiye için tehdit oluşturmaktadır. Türkiye kıyılarına yakın adalar başlangıçta Lozan Antlaşması ile askerden arındırılmıştı, ancak şimdilerde Yunanistan koşulların değiştiğini iddia ederek Yunan Ege Adaları'na silah ve asker göndermektedir. Ayrıca Yunanistan, Kıbrıs Krizi'nden sonra olası bir Türk silahlı saldırısına karşı adalarını silahlandırmaya devam ettiğini iddia etmektedir. Türkiye bu adaların silahlanmasına karşı çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aegean Sea problems undoubtedly have an important place in the relations between Greece and Türkiye. These problems are not only legal but also have a political and economic future. These problems can be listed as territorial waters problem, continental shelf problem, air and FIR line problem, uncontrolled island, islet and rocky problems, and armament problem of Eastern Aegean islands. The territorial waters problem stems from Greece's efforts to increase its territorial seas in the Aegean from 6 nautical miles to 12 nautical miles. Although this situation is seen as a cause of war for Turkey, while Greece holds more than 70% of the Aegean waters under its sovereignty, this figure is about 8% for Turkey. The continental shelf problem has political and economic dimensions. There is still disagreement about where and how the continental shelf boundary should be drawn. The territorial waters of Greece are 6 nautical miles and the width of its airspace is 10 miles. This creates a situation contrary to international law because the width of the airspace must be the same as the territorial waters. However, Greece tries to justify itself by interpreting the existing rules of international law on its terms. Another problem is with FIR. This problem arises from seeing the Athens FIR line as the Greece-Turkey border and exceeding its jurisdiction in the Athens FIR region. The problem of the islands, whose sovereignty has not been transferred, arises from the existence of islands, islets, and reefs that have not passed from Turkey to Greece through historical processes and agreements and are currently under Greek rule. The armament of the Aegean Islands poses a threat to Türkiye. The islands near the Turkish coast were initially demilitarized by the Treaty of Lausanne, but now Greece is sending weapons and troops to the Greek Aegean Islands, claiming that conditions have changed. In addition, Greece claims that it continued to arm its islands against a possible Turkish armed attack after the Cyprus Crisis. Türkiye opposes the armament of these islands.