Temiz odalarda enerji verimliliği
Energy efficiency in cleanrooms
- Tez No: 823086
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİLE YILANKIRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Temiz Oda, Enerji Verimliliği, Chiller, HVAC, Cleanroom, Energy Efficiency, Chiller, HVAC
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Bilimleri ve Teknoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Temiz odalar, hassas işlemlerin gerçekleştirildiği endüstrilerde düşük partikül seviyelerini sağlamak için hayati öneme sahip olan özel tesislerdir. Bu çalışmada, temiz odalarda enerji verimliliği tüm hatlarıyla incelenmiştir. Yoğun enerji tüketimi gerektiren iklimlendirme, havalandırma, soğutma cihazları ve aydınlatma unsurları kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiş ve araştırılmıştır. Ayrıca, enerji verimliliği hesaplama programı olan MEASUR programı kullanılarak gerçekleştirilen analizler ile bir temiz odada enerji verimliliği ve tasarrufu potansiyelleri belirlenmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre, chillerin ideal durumunda elektrik tüketiminin 44.653,3 kWh olması gerekirken mevcut durumda 62.726,1 kWh olduğu görülmüştür. Bu analiz, gerekli düzenlemelerin yapılması ile chillerden kaynaklı %29 oranında fazladan elektrik tüketiminin önlenebileceğini ortaya koymuştur. Bu çalışma, temiz odaların enerji verimliliği üzerinde etkili stratejiler ve çözümler sunarak endüstrinin sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Cleanrooms are specialized facilities of vital importance in industries where sensitive operations are conducted, ensuring low particle levels. In this study, energy efficiency in cleanrooms has been thoroughly examined across all aspects. Intensive energy-consuming elements such as climate control, ventilation, cooling systems, and lighting have been comprehensively evaluated and investigated. Furthermore, using the energy efficiency calculation program MEASUR, analyses have been conducted to determine the energy efficiency and potential savings in a cleanroom. According to the results of the analysis, it was observed that the electricity consumption of chillers should be 44,653.3 kWh in ideal conditions, but it is currently 62,726.1 kWh. This analysis demonstrates that by implementing necessary adjustments, it is possible to prevent an excess electricity consumption of approximately 29% attributed to chillers. The aim of this study is to provide effective strategies and solutions for enhancing energy efficiency in clean rooms, contributing to the industry's sustainability objectives.