Roberto Esposito da Covid-19 özelinde toplumsal bağışıklık ve beden
Social immunity and the body in the context of Covid-19 in Roberto Esposito
  1. Tez No: 823280
  2. Yazar: LEYLA DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLKÜF KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağışıklık, Beden, Topluluk, Toplumsal Bağışıklık, Community, Immunity, Social immunity, Body
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Toplumsal bağışıklık, biyolojik bir varlık olan bedenin sosyalleşmesinin bir türevi olarak ifade edilmektedir. Pandemi ile birlikte ortaya bağışıklık tartışmaları çıkmıştır. Bu tartışmalar bağışıklığı kültür ve politikayı oluşturan değişkenler kapsamında yeniden inşa eden bir araca dönüştürmüştür. Bedensel bağışıklığı çöken bir toplumun yeniden nasıl üretildiğini ya da ne şekilde yapılandırıldığını anlamak bu araştırmanın konusudur. Roberto Esposito,“bağışıklık ve topluluk”kavramlarının birbiriyle ilişkili olduğunu ifade eder. Esposisito'ya göre topluluk biyo-politik bir anlam taşımakta, bağışıklık ise biyomedikal bir kavramsal ağı içinde şekillenmektedir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır.Bu çalışmada İtalyan filozof Roberto Esposito'nun modern paradigmayı açıklayan yeni bir politik proje olarak ifade ettiği“bağışıklık”kavramının sosyolojik olarak ne anlama geldiği ve özellikle pandemi süreci ile birlikte toplum ve beden üzerinde nasıl kontrol aracına dönüştüğü iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Social immunity is expressed as a derivative of the socialization of the body, a biological entity. With the pandemic, immunity discussions have emerged, transforming immunity from a reality produced within the biological structure of the body, into a tool that reconstructs it within the variables that form culture and politics. The renowned thinker Roberto Esposito articulates that the concepts of 'immunity' and 'community' are interrelated. According to Esposito, the community carries a biopolitical meaning, while immunity is shaped within a biomedical conceptual networkIn this study, we will touch upon what the concept of 'immunity,' which Italian philosopher Roberto Esposito expressed as a new political project explaining the modern paradigm, means sociologically, and especially how it has turned into a tool of control over society and the body during the pandemic process.