Synthesis of some sulfides and oxides through solid-state reactions and structural properties
- Tez No: 8236
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL KIZILYALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: CdS, Na-S, Sodyum Kadmiyum sülfür, Sodyum Kadmiyum Sülfat, YBa2Cu30_ Süperiletken, Katı-Gass Reaksiyon ları, Katı-Katı Reaksiyonları, CdS, Na^S, Sodium Cadmium Sulfide, Sodium Cadmium Sulfate, YBa2Cu.j07 Superconductor, Solid -Gas Reactions, Solid-Solid Reactions
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
BAZI SÜLFÜR VE OKSİT B ÎLE SİKLERİNİN KATI HAL REAKSİYONLARI İLE SENTEZİ VE YAPISAL ÖZELLİKLERİ GÜLER, Halil Fen ve Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Meral KIZILYALLI 72 Sayfa, Ocak 1990 ÖZET CdS, CdO'in sülfürleyici bir gaz akımında katı-gaz reaksiyonları ile, değişik sıcaklıklarda, kristal yapısın daki değişiklikleri incelemek üzere sentez edildi. Değişik şartlarda yapılan reaksiyonlarda CdS' ün hexagonal, kararlı wurtzit yapısı elde edildi, fakat elde edilen bileşiklerin X-ışınları toz difraksiyonu intensite- lerinin değişik olmaları atomik pozisyonlarda değişme oldu ğunu gösterdi. CdS aynı metotla Cd metalinden çıkarak da elde edildi. CdS.Na2S sistemi CdO+Na2C03 karışımının katı-gaz reak siyonları ile sülfürlenmesi veya Na2S+CdS'ün direkt katı-katı reaksiyonu ile elde edildi. Elde edilen bileşiklerin kristal yapıları literatürde rapor edildiklerinden değişik olup bazı“d”uzaklıklarının Na6CdS4 ve Na4CdS3., bileşiklerine uyduğu gözlendi. vıNa2C03 + CdO sisteminin kükürt dioksit ile düşük sıcaklıkta yapılan katı-gaz reaksiyonlarında sülfür teşek külü araştırıldı. Elde edilen bileşiğin Na2SO4 yanında CdS içermesi bir disproporsiyon reaksiyonu ile açıklandı. Diğer taraftan Na2SO4 + CdSO4 yüksek sıcaklık reaksi yonları 800 C'de katı hal reaksiyonunun oluşumunu gösterdi, Çalışmanın ikindi kısmında Y, Ba, Cu bazı oksit ve sülfür bileşikleri katı -katı reaksiyonları ile sentez lendi. ön çalışmalarda oksit bileşiklerinin 80 K'de süperiletken olduğu ve yapılarının perovskit olduğu bulundu. Sülfür bi leşiklerinde ise iki faz gözlendi. Faz I 750 C'de elde edi lip 600 C'de sinterlendi. Yapısının ortorombik fakat oksit perovskit yapısına nazaran birim hücre boyutlarının daha büyük olduğu belirlendi, ve direnç ölçmelerinden metalik yapıda olduğu görüldü. Faz II 870° ' de elde edilip 600°C'de sinterlendi. Bu fazın yarı iletken olduğu gözlendi ve yapı sının faz I' in birim hücre boyutları ile indeks lenemediği tesbit edildi.
Özet (Çeviri)
SYHTHESIS OF SOME SULFIDES AND OXIDES THROUGH SOLID-STATE REACTIONS AND STRUCTURAL PROPERTIES GÜLER, Halil Faculty of Arts and Sciences Department of Chemistry, M.S. Thesis Supervisor: Prof.Dr. Meral KIZ ILYALLI 72 pages, January 1990 ABSTRACT CdS has been prepared through solid-gas reaction of CdO with a sulfidizing gas mixture at different temperatures to investigate the change of its crystal structure. Reaction performed under different conditions gave the stable form of CdS with a hexagonal wurtzite type of structure but with varying X-ray powder diffraction intensities, showing that the atomic positions are different. CdS was also obtained for the first time beginning from Cd metal with heating it with a sulfidizing gas mixture at 750°C. The CdS+Na_S system have been studied beginning with CdO+Na_CO_ using the sulfidizing gas mixture or through direct solid-solid reaction of Na“S+CdS under nitrogen atmosphere. The crystal structures of the compounds formed are quite different than the ones reported in the literature, although there are similarities in some of the ”d“ spacings with Na6CdS4 and Na4CdS3- ivNa2C03+CdO system was treated with S02 gas at low temperatures to investigate the sulfate formation. The product contains Na”S04 together with CdS showing that a disproportionation reaction took place. Na2S044-CdS0. reaction showed that the solid-solid reaction was possible at around 800°C. In the second part of the work synthesis of some superconducting oxides and sulfides of Y, Ba, Cu, were attempted. Preliminary results showed that the oxide phase is superconducting around 80 g. The sulfide compound was found to have two phases. Phase I obtained at 750 C and sintered at 600 C had an orthorhombic structure which had larger unit cell parameters compared with the perovskite oxide phase and showed metallic behaviour in resistivity measurements. Phase II calcinated at 870 c and sintered at 600 C was a semiconductor. It could not be indexed with the same cell parameters as phase I.