Active employment policies for disadvantaged groups in Turkey
Türkı̇ye'de dezavantajlı gruplara yönelı̇k uygulanan aktı̇f ı̇stı̇hdam polı̇tı̇kaları
- Tez No: 823624
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN GENÇLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Dezavantajlılık, Ayrımcılık, Dezavantajlı Birey, Dezavantajlı Grup, İstihdam Politikaları, İş Gücü Piyasası, Türkiye, Disadvantage, Discrimination, Disadvantaged Individual, Disadvantaged Group, Employment Policies, Labor Market, Turkey
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Dezavantajlı gruplarda bulunan bireyler toplum içerisinde, toplumdaki diğer bireylerden daha zor şartlar altında yaşamaktadırlar. Toplumdaki diğer bireylerin dezavantajlı bireylere karşı daha pozitif yaklaşması gerekmektedir. Dezavantajlı bireylerin rahat yaşamaları ve yaşadıkları sıkıntıları aşmaları için iş gücü piyasasına dahil olmaları önem arz etmektedir. Bu noktada tüm ülkeler, dezavantajlı bireyleri çalışma hayatına entegre etmek için birtakım istihdam politikaları geliştirmektedir. Dezavantajlı bireylere yönelik istihdam politikaları çeşitli şekillerde gerçekleşmektedir. Bu politikalar çoğunlukla, kamu politikaları, işbaşı eğitim programları, mesleki eğitim programları, işsizlik ödeneği, sosyal güvenlik kapsamında dezavantajlı bireylere yapılan ödemeler şeklinde görülmektedir. Sadece dezavantajlı bireylere değil, dezavantajlı bireyleri istihdam etmeleri için işverenlere de çeşitli sübvansiyonlar sağlanmaktadır. Yapılan bu uygulamalar ile dezavantajlı bireyler iş gücü piyasasında istihdam edilerek ekonomik bir gelir elde edecek ve yaşamını devam ettirecektir. Dezavantajlı bireylerin istihdam edilmesinin çıktısı sadece maddi olmamakta, dezavantajlı birey kendisini mutlu hissederek manevi olarak da tatmin olacaktır. Tüm bunların sonucunda toplumda bir yer edinen dezavantajlı bireyler ülkenin ekonomik yapısına katkı sağlamış olacaktır. Bu çalışma dezavantajlı grupları tanımlamak, bu gruplardaki bireylere yapılan ayrımcılıkları sınıflandırmak, Türkiye'deki dezavantajlı gruplara yönelik uygulanan istihdam politikalarını incelemek ve incelenen istihdam politikaları doğrultusunda çıkarımlar yaparak farklı bakış açıları geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca bu tez çalışmasında Türkiye iş gücü piyasasında dezavantajlı grupların yaşadıkları sorunlar incelenerek, Avrupa ülkelerinden örneklerle dezavantajlı bireylerin çalışma hayatında yaşadıkları sorunlara yönelik çözüm önerileri sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Individuals in disadvantaged groups live in society under more difficult conditions than other individuals in the society. Other individuals in the society should have a more positive approach towards disadvantaged individuals. It is important for disadvantaged individuals to be included in the labor market so that they can live comfortably and overcome their difficulties. At this point, all countries develop some employment policies to integrate disadvantaged individuals into working life. Employment policies for disadvantaged individuals take various forms. These policies are mostly seen in the form of public policies, on-the-job training programs, vocational training programs, unemployment benefits, and payments made to disadvantaged individuals within the scope of social security. Various subsidies are provided not only to disadvantaged individuals, but also to employers to employ disadvantaged individuals. With these practices, disadvantaged individuals will be employed in the labor market and will earn an economic income and continue their lives. The outcome of employing disadvantaged individuals is not only material, but the disadvantaged individual will feel happy and be morally satisfied as well. As a result of all these, disadvantaged individuals who gain a place in society will contribute to the economic structure of the country. This study aims to define disadvantaged groups, to classify discrimination against individuals in these groups, to examine the employment policies applied to disadvantaged groups in Turkey, and to develop different perspectives by making inferences in line with the employment policies examined. In addition, in this thesis study, the problems experienced by disadvantaged groups in the Turkish labor market will be examined, and solutions will be presented for the problems experienced by disadvantaged individuals in their working life with examples from European countries.