Türkiye'de İslamcı dergilerin dönemin din anlayışına etkileri: Hilal Dergisi örneği (1958-1993)
The effects of Islamist magazines on the understanding of religion of the period in Turkey: The case of Hilal Magazine (1958-1993)
- Tez No: 823665
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM HAKKI İNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslâmcılık, Salih Özcan, Hilâl Dergisi, Çeviri, Islamism, Salih Özcan, Hilâl Magazine, Translation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Türkiye'de 1900'lü yıllarda Sırât-ı Müstakîm dergisiyle İslâmcı yayıncılık başlamıştır. Ancak Cumhuriyetle birlikte İslâmcı dergicilik faaliyetleri sınırlandırılarak bir müddet devlet kontrolünde tek elden yürütülen bir yayıncılık süreci olmuştur. 1945 yılından itibaren Türkiye'de çok partili hayata geçişle birlikte İslâmcı dergiler, yeniden aktif yayın hayatına başlamıştır. Toplumun her kesimine kolay ve hızlı ulaşılabilmek konusunda dergiler ciddi öneme sahip bir araç olmuştur. Bu noktada 1958-1993 yılları arasında 367 sayısıyla Hilâl Dergisi, İslâmcı kamuoyunu oluşturma ve İslâmcılık hareketinin de ortaya çıkış amacı olan İslâm dininin ilkeleriyle müslüman toplumu ayağa kaldırma ve çağdaş medeniyetlerin seviyesine çıkarma fikrinin yayılmasını sağlama konumuyla dikkatleri üzerine çekmiştir. Özellikle de dinin öz değerlerini Mevdûdî, Seyyid Kutub, Hasan el-Bennâ, Muhammed İkbal gibi öncü şahsiyetler diliyle topluma aktarmak amacıyla ciddi çeviri faaliyeti yapılarak bu eserler dergide yayımlanmıştır. Bunun yanında Batılı bazı aydın kesimlerinde eserlerinin çevirilerine dergide yer verilmiştir. Devlet yönetimi ile barışçıl bir yayın süreci takip eden Hilâl dergisi, temelde toplumsal sorunlara, İslâm dini açısından ibadetler ile ilgili hükümlere değinmiştir. İslâm dinine yönelik yapılan eleştirilere dergi bünyesinde cevaplar verilerek, İslâm'ın yeniliğe ve modernleşmeye imkân sunduğu her fırsatta dile getirilmiştir. Özellikle dergide sürekli olarak komünizm ile mücadele de vurgulanmıştır. Hilâl dergisinin bu işlevlerinin yanında bir diğer önemli hususta derginin sahibi Salih Özcan olmuştur. Özcan, Bediuzzaman Said Nursi'nin“Hariciye Vekilim”diye nitelendirdiği, bunun yanında yurtdışına yaptığı gezilerle çeviri faaliyetlerine ciddi düzeyde katkı sağlayan bir kişiliğe sahiptir. Ayrıca siyasi kimliği de ön plana çıkmaktadır. Netice itibariyle Hilâl dergisi siyasi otoriteyle de uzlaşmacı bir yöntemle toplumun nabzını tutan, gündemi yorumlayan bir yayıncılık hayatı sürdürmüştür. İslâm toplumlarının kalkınmasının, İslâm'ın temel ilkelerinin hayata yansıtılmasıyla mümkün olacağı savunulmuştur. Bu kapsamda birçok yazar, Hilâl dergisinde yazılar kaleme almıştır. Bu yazılardan iktibaslar yapılarak İslâmcı bir derginin içeriği ve derginin bulunduğu dönemde toplumun din anlayışına olan etkisi dergide yer verilen konuların sıklığına göre analiz yapılarak tahlil edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the 1900s, Islamist publishing began in Turkey with the journal Sırât-ı Müstakîm. However, with the Republic, Islamist journalism activities were limited and a one-stop publishing process dominated by the state for a while. With the transition to multi-party life in Turkey since 1945, Islamist journals had active publication life again. Magazines have become an important tool for easy and fast access to all segments of society. At this point, Hilâl Magazine, with its 367 issues between 1958- 1993, draws attention with its position to create the Islamist public opinion and to spread the idea of raising the Muslim society to the level of contemporary civilizations with the principles of the Islamic religion, which is also the purpose of the emergence of the Islamism movement. In particular, a serious translation activity was carried out in order to convey the core values of religion to the society through pioneering personalities such as Mevdudi, Seyyid Kutub, Hasan al-Banna, Muhammed İkbal and these works were published in the journal. In addition, translations of the works of some Western intellectuals were included in the magazine. Hilâl magazine, which followed a peaceful publication process with the state administration, touched on social problems and the provisions related to worship in terms of the religion of Islam. Criticisms of the religion of Islam were answered within the scope of the magazine, and it was expressed on all occasions that Islam provided opportunities for innovation and modernization. The struggle against communism was also emphasized continuously in the magazine. In addition to these functions of Hilâl magazine, another important issue was Salih Özcan, the owner of the magazine. Özcan has a personality with a good level of knowledge, which Bediuzzaman Said Nursi describes as“My External Deputy”, and also contributes significantly to translation activities with his trips abroad. In addition, his political identity comes into prominence. As a result, Hilâl magazine has maintained a publishing life that keeps the pulse of the society and interprets the agenda with a conciliatory method with the political authority. It has been argued that the development of Islamic societies will be possible by reflecting the basic principles of Islam to life. In this context, many authors have written articles in Hilâl magazine. By quoting from these articles, the content of an Islamist journal and its effect on the understanding of religion of the society in the period of the journal were analyzed by analyzing according to the frequency of the topics included in the journal.