2000 sonrası dinî muhtevalı Türk romanları bağlamında İslâmî roman teorisi
Islamic novel theory in the context of Turkish novels with religious content after 2000
- Tez No: 823671
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL İBRAHİM HAKSEVER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İslâmî roman, dinî muhtevalı roman, roman unsurları, söylem, Islamic novel, religious novel, essence, elements of novel, discourse
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 327
Özet
“Dinî muhtevalı roman”ve“İslâmî roman”kavramları birbirinden farklı anlamlara sahiptir. Bir romanda dinî konulardan bahsedilmesi o romanı İslâmî yapmaya yetmez. İslâmî roman, İslâmî bakış açısıyla şekillenmiş romanı işaret eder. Bir romanın İslâmî kabul edilebilmesi için romanın yapısal unsurlarının ve söylemin İslâmî mesajın aktarılmasında işlevsel olması gerekmektedir. Buna göre öz, romanın yapısal unsurları ve söylem olmak üzere üç temel ölçüt bulunmaktadır. Bu çalışma,“İslâmi roman nedir”,“bir romanın İslâmîliği hangi ölçütlerle belirlenebilir”sorularına cevap aramaktadır.
Özet (Çeviri)
The concepts of“religious novel”and“Islamic novel”have different meanings. Mentioning religious subjects in a novel is not enough for it to be Islamic. The Islamic novel refers to the novel that is fictionalized from an Islamic point of view. For a novel to be considered Islamic, the structural elements and discourse of the novel must be functional in conveying the Islamic message. Accordingly, there are three basic criteria, namely the essence, the structural elements of the novel and the discourse. This study seeks answers to the questions“what is an Islamic novel”,“by what criteria can a novel be considered as an Islamic novel”.