Geri Dön

Dijitalleşme ile birlikte görüntülü haberlerin değişim süreci: Samsun örneği

Change processof video news with digitalization

  1. Tez No: 823672
  2. Yazar: HİLAL GAMZE ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEL BOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142

Özet

Teknolojik ilerlemeler ve buna bağlı olarak kitle iletişim araçlarında yaşanan gelişmelerle beraber, haberi elde etme yolları değişmiş, ancak insanların merak duygusunu gideren habere olan ilgi hiçbir zaman azalmamıştır. İlgi fazla olduğu için de her yayın kuruluşunun haberleri verme şekli zamanla değiştirmiştir. Son yıllarda özellikle internet teknolojilerinin gelişmesi, haberin yeni bir mecra olan dijitalde de kısa sürede yer bulmasını sağlamıştır. Yeni yayıncılık anlayışı Samsun'da sadece internet televizyonları ile sınırlı kalsa da habercilik kapsamında yepyeni bir süreç yaşanmaktadır. Bu tezde, dijitalleşme ile birlikte görüntülü haberlerin değişim süreci Samsun ili örneğinde ele alınmaktadır. Bu tezin amacı, Samsun'da yaşayan bireylerin haber alma alışkanlıkları ve bu bireylerin tercih ettikleri haber mecralarında çalışan medya profesyonellerinin değişen habercilik anlayışı ile ilgili görüşlerinden yola çıkarak, dijitalleşme ile birlikte görüntülü haberlerin değişim sürecini Samsun ili örneğinde ortaya koymaktır. Bu tezde nicel ve nitel yaklaşım bir arada kullanılmıştır. Tezde veri toplama aracı olarak anket ve derinlemesine görüşme teknikleri kullanılmıştır. Nicel yaklaşım bağlamında Samsun'da yaşayan 306 kişiye anket uygulanmıştır. Uygulanan anket ile, Samsun'da yaşayan bireylerin haberleri en çok hangi sosyal medya platformlarından takip ettiği, insanların tercih ettiği haber içerikleri, izleyici beklentilerine dair veriler elde edilmiştir. Anket verilerinden yola çıkılarak, ankete katılanlar tarafından en çok takip edilen üç sosyal medya hesabı ile, bir geleneksel televizyon ve sadece internetten yayın yapan bir televizyon yetkilisi olmak üzere toplam beş kişi ile nitel yaklaşım çerçevesinde derinlemesine mülakat gerçekleştirilmiştir. Yapılan mülakatlar ile, haberciler açısından değişen haber üretim süreçleri ve bu dönüşümden nasıl etkilendiklerine dair veriler elde edilmiştir. Yapılan anket analiz edilerek elde edilen veriler, Samsun'da yaşayan bireylerin internete en çok telefondan erişim sağladığı, bireylerin haber takibini sosyal medya hesaplarından yaptığı ve haberi en çok“Instagram”sosyal medya hesaplarından alımladıkları ve yine Samsun'da yaşayan bireylerin kısa haberleri takip ettiği yönündedir. Beş kurumun yetkilisi ile yapılan derinlemesine mülakat neticesinde habercilerin, haberi oluşturma pratiklerinin değiştiği anlaşılmıştır. Sosyal medya kullanıcıları tarafından olay yerinden anında gelen görüntülerin hiçbir kurgu işlemine tabi tutulmadan yayınlandığı, haber üretim sürecinin köklü bir şekilde değiştiği böylece çalışan haberci sayısında oldukça azalma olduğu görülmüştür.

Özet (Çeviri)

With technological advances and related developments in mass media, the ways of obtaining news have changed, but the interest in news that satisfies people's sense of curiosity has never diminished. Due to the high level of interest, the way each broadcasting organization delivers the news has changed over time. In recent years, especially the development of internet technologies has enabled news to find a place in digital media, a new medium, in a short time. Although the new broadcasting concept is limited to internet televisions in Samsun, a brand new process is taking place in the scope of news reporting. In this thesis, the change process of video news with digitalization is discussed in the example of Samsun province. The aim of this thesis is to reveal the process of change in video news with digitalization based on the news receiving habits of individuals living in Samsun and the opinions of media professionals working in the news channels preferred by these individuals about the changing understanding of journalism. In this thesis, quantitative and qualitative approaches were used together. Questionnaire and in-depth interview techniques were used as data collection tools in the thesis. In the context of quantitative approach, a questionnaire was applied to 306 people living in Samsun. With the survey applied, data on which social media platforms individuals living in Samsun follow the news the most, the news content preferred by people, and audience expectations were obtained. Based on the survey data, in-depth interviews were conducted with a total of five people, including the three social media accounts most followed by the respondents, a traditional television and a television official who only broadcasts online. Through the interviews, data on the changing news production processes for journalists and how they are affected by this transformation were obtained. The data obtained by analyzing the questionnaire shows that individuals living in Samsun access the internet mostly from their phones, that individuals follow the news from their social media accounts, that they get the news mostly from“Instagram”social media accounts, and that individuals living in Samsun follow short news. As a result of the in-depth interviews with the officials of five organizations, it was understood that the practices of journalists in creating news have changed. It has been observed that the images instantly received from the scene by social media users are published without any editing process, and that the news production process has changed radically, thus the number of working journalists has decreased considerably.

Benzer Tezler

  1. TFEEC : Türkçe finansal olay çıkarım derlemi

    TFEEC : Turkish financial event extraction corpus

    KADİR ŞİNAS KAYNAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AHMET CÜNEYD TANTUĞ

  2. Dijital sanatın oluşumunda resim sanatının etkileri

    The influence of painting on the formation of digital art

    HİLAL YALÇINKAYA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Güzel SanatlarHaliç Üniversitesi

    Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÖZTÜRK

  3. Instagram üzerinden alışveriş yapan tüketicilerin satın alma davranışlarının incelenmesi: Türkiye'deki uluslararası öğrenciler örneği

    Examining the purchasing behaviors of consumers shopping on Instagram: The case of international students in Turkey

    ELİF TERZİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    İşletmeİstanbul Gelişim Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÖZAN

  4. Görsel sanatlar eğitiminde post–truth dönem etkileri

    The effects of post-truth on visual arts education

    MEHMET DİYARBAKIRLIOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    FelsefePamukkale Üniversitesi

    Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR İNCE

  5. To the bodies themselves: E-Nabız at the intersection of bodies, politics and technologies

    Bedenlerin kendisine dönüş: Beden, politika ve teknolojilerin kesişiminde E-Nabız

    CANSU ÇOBANOĞLU

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    Bilim ve Teknolojiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bilim, Teknoloji ve Toplum Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. EMİNE ASLI ÇALKIVİK