Adıyaman ili kör fareleri Nannospalax ehrenbergi (Nehrıng, 1898) (rodentıa: spalacıdae)'nin baş iskeleti morfolojik özellikleri
Skull morhpological of Adiyaman province mole rats Nannospalax ehrenbergi (Nehring, 1898) (rodentia: spalacidae)
  1. Tez No: 823688
  2. Yazar: CAVİDE YEŞİL AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Spalacidae, Nannospalax ehrenbergi, Morfoloji, Adıyaman, Türkiye, Spalacidae, Nannospalax ehrenbergi, Morphology, Adıyaman, Turkey
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada Adıyaman ilinin 4 farklı lokalitesinden toplanan 11 Nannospalax ehrenbergi örneğinin baş iskeleti, kesici dişleri ve molar dişlerinin morfolojik özellikleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Taksonomik değerlendirmede kullanılan bazı özellikler ve baş iskeleti ölçüleri üzerine çalışılarak sonraki araştırmalara katkı sunmak amaçlanmıştır. Örneklerde supracondyloid foramen, nasal kemiklerinin üstünde boyuna çukurluk, üst kesici dişlerde boyuna iki kabartı çizgi, parietal kemiklerinin uzunluğunun genişliğinden fazla ve mandibulada sella externanın sella internaya göre daha alt seviyede, M1- 2- 3 dişlerinin 3 köklü ve M1- 2- 3 dişlerinin 2 köklü olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın bulguları önceki çalışmalarla karşılaştırıldığında örneklerin Nannospalax ehrenbergi'nin morfolojik özelliklerine sahip olduğu ve söz konusu türün yayılış alanı içinde bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, skulls of eleven specimens of Nannospalax ehrenbergi collected from four different localities of Adıyaman province were studied morphologically. It was aimed to contribute to following studies by working on some characteristics used in taxonomical assessments and measurments of skull. Supracondyloid foramens, depression on nasal bones, two vertical ridge lines one upper incisors, the fact that the length of parietal bones is larger than the width and mandibulada sella externa is lower than sella interna and M1- 2- 3 teeth have 3 roots while M1- 2- 3 teeth have 2 roots were determined. When the findings of the study were compared with the previous studies, it was determined that the samples possess had the morphological characteristics of Nannospalax ehrenbergi and were in the region of the mentioned species.