Sosyal bilgiler öğretmenlerinin mekânı algılama becerisi ve mekânsal teknolojiler hakkındaki görüşleri
Social studies teachers' ability to perceive space and their views on spatial technologies
- Tez No: 823778
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TAHİR KARABOĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler 1, Mekânı Algılama Becerisi 2, Mekânsal Teknoloji 3, Social Studies 1, Perception of Space 2, Spatial Technology 3
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sosyal bilgiler dersi konusu, insan olan sosyal bilimlerden oluşan disiplinler arası bir derstir. Bu derste öğrenciye kazandırılması hedeflenen becerilerden biriside mekânı algılama becerisidir. Yaşadığımız çevre ve dünyanın genel coğrafi özelliklerini bilen insan ile çevre arasındaki etkileşimi açıklayabilen mekânı algılama becerisi kazanmış bireyler yetiştirmeyi amaçlayan sosyal bilgiler dersinde teknolojik gelişmeler doğrultusunda mekânsal teknolojilerin kullanımının arttırılması gerekmekte bunun için gerek öğrenciler gerek öğretmenler bu teknolojilerin kullanımı için gerekli eğitimleri almaları kaçınılmazdır. Bu araştırmada Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin mekânı algılama becerisi ve mekânsal teknolojiler hakkındaki görüşlerini belirlemek için nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim (fenomenolojik) desen kullanılmıştır. Çalışma grubu amaçlı örneklemeden ölçüt örnekleme ile belirlenen Sosyal Bilgiler Öğretmenleridir. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile hazırlanan 8 soruluk görüşme formu Mersin ili Mezitli ilçesinde 2022-2023 eğitim öğretim yılında görev başında bulunan ve görüşmeye gönüllülük esası ile katılan Sosyal Bilgiler Öğretmenlerine elektronik ortamla uygulanmıştır. Elde edilen verilere betimsel analiz tekniği uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin mekân, mekânı algılama becerisi hakkında bilgi sahibi oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Ancak becerinin ilişkili olduğu diğer beceriler ve mekânsal teknolojiler hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıkları mekânı algılama becerisinin öğretiminde mekânsal teknolojileri yeterince kullanmadıkları ve mekânsal teknolojilerle ilgili gerek üniversitede gerekse hizmet içi kursu olarak eğitim verilmesini istedikleri, okulların gerekli donanıma sahip olması gerektiğini istedikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of the social studies course is an interdisciplinary course consisting of human social sciences. One of the skills aimed to be acquired by the students in this course is the ability to perceive the space. The use of spatial technologies should be increased in line with technological developments in the social studies course, which aims to raise individuals who have the ability to perceive the space and who can explain the interaction between the human and the environment, who know the general geographical characteristics of the environment and the world we live in. In this study, a phenomenological design, one of the qualitative research methods, was used to determine the social studies teachers' ability to perceive space and their views on spatial technologies. The study group is Social Studies Teachers, who are determined by criterion sampling from purposive sampling. The 8-question interview form, prepared with the semi-structured interview technique, was applied electronically to the Social Studies Teachers, who were on duty in the 2022-2023 academic year in Mersin province Mezitli district and participated in the interview on a voluntary basis. Descriptive analysis technique was applied to the obtained data. According to the results obtained, it has been concluded that Social Studies Teachers have knowledge about space and the ability to perceive space. However, it has been concluded that they do not have enough knowledge about other skills and spatial technologies that the skill is related to, that they do not use spatial technologies sufficiently in the teaching of the skill of perceiving the space, that they want training on spatial technologies both at the university and as in-service courses, and that they want schools to have the necessary equipment.