Permeabilities of some chemicals through polymeric membranes for controlled release applications
- Tez No: 8239
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN HASIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Poli ( 2- vinilpiridin ), kuatornize PVN, çapraz baq yoqunluqu, hidrojel kanal lar i, qecirqenlik. XV
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET KONTROLLÜ SALINIM UYGULAMALARI AMACIYLA POLIMERIK ZARLARDAN BAZI KİMYASALLARIN GEÇİRGENLİKLERİNİN İNCELENMESİ EKİCİ, ilknur Te2 Yöneticisi :Doc. Dr. Nesrin Hasirci Ocak, ±990 Kontrollü ilaç salınımı 1950 den bu yana tıp ve tarım alanlarında kuiianilmaktadir. Orqanik ve inorqanik bileşiklerin salınımı için kullanılan değişik sistemler vardır. Bu çalışmada hidrojel kanallar içeren zarlar, poli(2- vinilpiridin) (PVN) ve poli( 2- vinil- N- metilpiridinyum iyodür) (PVN- Q) den hazirlandı.Ve bu zarlarin geçirgenlik özellikleri örnek kimyasallar kullanılarak incelendi. PVN- Q/PVN oranı artirildikca qecirqenliqin arttığı, çapraz bağ yoğunluğu arttıkça qecirqenliqin azaldığı gözlendi Üzerinde elektriksel yük olan moleküller icin qecirqenlik deqerleri, yüksüz olan moleküllere göre daha fazla bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERMEABILITIES OF SOME CHEMICALS THROUBH POLYMERIC MEMBRANES FOR CONTROLLED RELEASE APPLICATIONS EKICI, ilknur Supervisors Assoc. Prof. Dr. Nesrin Hasirci January 1 1990 Controlled druq release systems have been used since 1950* s for medical and aqricultural purposes. There are different types of systems used for the release of orqanic and inorqanic compound. In this study; hydroqel channels containinq membranes were prepared by usinq poly (2- vinyl pyridine ) (PVN ) and poly (2- vinyl- N- methyl pyridinium iodide ) ( PVN- Q )and their permeability properties were examined by use of model permeants -An increase in permeabilities were observed with an increase in the PVN/PVN- G ratio, and decrease in permeability was observed with an increase in the crosslink density of PVN- Q.Permeabilities were found hiqher for charqed molecules compare to the uncharqed molecules. Keywords s Poly( 2- vinyl pyridine ),quaternized PVN, membrane, crosslink density, hydroqel channels, permeability Kod s 40 5. 04. 02 111