Spor yapan ve yapmayan lise öğrencilerinin karakter oluşumlarının incelenmesi
Examination of the character formation of high school students with and without sports
- Tez No: 823968
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA FATMA KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Karakter, Spor, Gençlik, Değer, Character, Sport, Youth, Value
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Spor günümüz insan hayatında önemli bir yere sahiptir. Genç yaşlarda yapılan spor, kişilik ve karakter oluşumunu desteklemektedir. Bu çalışmanın amacı; Spor yapan ve yapmayan lise öğrencilerinin karakter oluşum düzeylerinin incelenmesidir. Nicel bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini, Bitlis İl Merkezine bağlı liselerin 1. 2. 3. ve 4. Sınıflarında öğrenim gören 5040 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise çalışmaya gönüllü olarak katılım sağlayan 301 kadın, 730 erkek toplamda 1031 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Tez çalışmasında veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan 16 soruluk“Demografik Bilgi Formu”ve Jang (2013) tarafından geliştirilen“Sport Character Scale”nin, Görgüt (2017) tarafından“Spor Karakter Ölçeği”Türkçeye uyarlaması yapılan anket kullanılmıştır. Yapılan Çalışmada hipotezleri test etmek amacıyla SSPS 26 programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde yüzde ve frekans, ortalama ve standart sapmalar uygulanmıştır. İkili gruplar arsındaki farka Independent Samples T test ile ikiden fazla gruplar arasındaki farka One-Way Anova uygulanmıştır, farkın kaynağını bulmak için Turkey testi uygulanmış olup, anlamlılık olarak 0.01 ve 0.05 alınmıştır. Araştırmada spor yapma şekli değişkenine göre genel SKÖP, alt boyutlarından anti-sosyallik benzer iken, dürüstlük, merhamet, sportmenlik ve adalet boyutlarında anlamlı olarak takım sporları yapanların lehine fark oluşmuştur. Yapılan araştırma sonucunda Sporun lise öğrencilerinin karakter düzeyleri üzerinde olumlu alt bileşenler olan Adalet, Merhamet, Sportmenlik ve Dürüstlük kavramlarında beklenilen şekilde olumlu etkiye ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sports has an important place in today's human life. Sports performed at a young age supports the formation of personality and character. The aim of this study is to investigate the character formation levels of high school students who do and do not do sports. It is a quantitative research. The universe of the research was carried out by 1 of the high schools connected to the Bitlis Provincial Center. 2. 3. and 4. It constitutes 5040 students studying in its classes. The sample of the research consists of 301 women and 730 men who voluntarily participated in the study, a total of 1031 high school students. In the thesis study, a 16-question“Demographic Information Form”prepared by the researcher and a questionnaire developed by Jang (2013), which was adapted to the Turkish version of the“Sports Character Scale”by Görgüt (2017), were used as a data collection tool. The SSPS 26 program was used to test the hypotheses in the study. Percentage and frequency, mean and standard deviations were applied in the analysis of the obtained data. Independent Samples T test was applied to the difference between the binary groups and One-Way Anova was applied to the difference between more than two groups, Turkey test was applied to Decipher the source of the difference and 0.01 and 0.05 were taken as significance. In the research, while antisocial behavior was similar in the sub-dimensions of general SCÖP according to the sports playing method variable, there was a significant difference in favor of those who played team sports in the dimensions of honesty, compassion, sportsmanship and justice. As a result of the research, the expected positive effect of sports on the character levels of high school students in the concepts of Justice, Compassion, Sportsmanship and Honesty, which are positive subcomponents, has been achieved.