الأَُ الـ بُ ةنـَمَْة على الأَ ِس بْ طسَ ـة ال ُِ ئلَمْلتَة تحقيق ودراسة من أول الكتاب ِقطإلىكتاب البيوع
The Interrogation (tahqiq) of the Section from Introduction of the Book Named al-Ajwibatu'l-Munbasita ala'l-Asilati'l-Multaqata to Buyū' chapter
  1. Tez No: 824117
  2. Yazar: YUNUS ATAEV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMOUD MASRI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbn-i Misk, el-Fetâva, İbn-i Remlî, İbadat, Şafiî Fıkıh, İbni Misk, Fatwa, Ibn al-Ramli, Worships, Shafi'i jurisprudence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu tez, Hicri 11. Asır alimlerinden eş-Şeyh el-Âlim Nâzım el-Medîh el-Muhammedi Abdirrahmân b. Ahmed b. Abdirrahmân b. Ali b. Ahmed b. Misk es-Sehâvî el-Ensârî eş-Şâfiî tarafından yazılmış olan el-Ecvibetü'l-Münbasita alâ'l-Esileti'l-Mültekata adlı kitabın ilk dörtte birlik bölümün tahkik ve incelemesini ihtiva etmektedir. Bu dörtte birlik ilk bölüm kitabın“ibadat”kısmının tamamını içermektedir. Çalışmayı iki kısma ayırdım: Kısım: Bir inceleme ve üç konudan oluşmaktadır. Konu: Yazarın hayat hikayesini ele almaktadır. Burada İmam İbn-i Misk es-Sehâvî'nin hayatı beş başlık altında ele alınmıştır. Konu: el-Ecvibetü'l-Münbasita alâ'l-Esileti'l-Mültekata adlı kitabın tanıtımı, kitabın ismi, yazara aidiyeti, kitabın yazılış amacı, önemi, ve yazarın yöntemi gbi konuları içermektedir. Bu konu da dört başlık altında incelenmiştir. Konu: Yazma nüshaların tanıtımı ve tahkikteki yöntemim ele alınmıştır. Bu konu da iki başlıkta altında anlatılmıştır. Kısım: Kitabın tahkikinin metin bölümüü içermektedir: Yazar, başta bir fasıl açarak hocalarının hayat hikâyelerini anlatmıştır. Sonra yedi babdan oluşan Taharet Kitabı adlı bölüme devam etmiştir. Daha sonra birçok mesele içeren Namaz Kitabı adlı bölüme geçmiştir. Daha sonra yine Şeyh Zekeriya el-Ensârî'nın akranlarının zamanından soru ve cevapları içeren bir bölüm aktardı. Sonra Kudve babıyla ilgili çeşitli meseleleri işlemiştir. Sonra da Zekât ve Bey' kitabıyla ilgili meselelerle kitabını sonlandırmıştır. Böylece kitabın“İbadat”adlı kısmını içeren ilk dörtte birlik bölüm tamamlanmış olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis includes the study and analysis of the first quarter of the work titled“ al-Ajwibatu'l-Munbasita ala'l-Asilati'l-Multaqata”, which was written by Nazim al-Madih al-Muhammadi al-Imam al-Shaykh Abdurrahman b. Ahmed b. Abdurrahman b. Ahmed b. Abdurrahman b. Ali b. Ahmed b. Misk al-Sahawi al-Ansari al-Shafii, one of the scholars of the eleventh century of Hijri. The first quarter of the book contains the entire chapter on worship. I divided the study into two parts: The first part is the review part and contains of three chapters. In the first chapter, I wrote the biography and introduction to the works of the author al-Imam b. Misk al-Sahawi under five headings. In the second part, the name of the book, its attribution to the author, the reason for composing, its importance, the method followed by the author,“ al-Ajwibatu'l- Munbasita ala'l-Asilati'l-Multaqata ”as the sources of the work were discussed under four titles. The third part consisting of two title is about the description of the manuscript and the method I followed in the critical analysis of this work. As for the second chapter, it contains the edited text of the work. The author started the work with a chapter on the biographies of his teachers, followed by seven chapters on taharah and a prayer book consisting of a different subjects. After that, the author moved on to the section of questions and answers from the time of the peers of al-Shaykh Zakariyya al-Ansari, and in this section, he included different topics as an example. Then the author ended his work mentioning many topics from Zakat to the shopping. Thus, the first quarter of the book, which includes the chapters on worships, has been completed.