Sosyal medya üzerinden din eğitimi imkanı
Religious education opportunity on social media
  1. Tez No: 824239
  2. Yazar: BETÜL SENA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA MÜCAHİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Sosyal Medya, Eğitim, Din Eğitimi, Media, Social Media, Education, Religious Education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte son zamanlarda hayatımızın merkezinde diyebileceğimiz en çok kullandığımız araçlardan biri medya ve sosyal medyadır. Diğer medya araçları olarak radyo, gazete, televizyon gibi araçlar sayılabilir. Bu çalışmada medya özelinde sosyal medya ele alınmıştır. Küreselleşmenin de etkisi ile birlikte dünyanın hangi ucunda olduğu fark etmeksizin bireyler artık haberleri medya/sosyal medya üzerinden almaktadır. Günümüzde görselliğin baskın geldiği dünyada bireyler artık okul, aile gibi unsurlar yerine görselliğin oluşturduğu sosyal medyanın etkisinde kalmaktadırlar. Dolayısıyla günümüzde bireylerin karşısına artık örgün eğitim araçlarından ziyade yaygın eğitim araçları çıkmaktadır. Yaygın eğitim araçlarının başında da sosyal medya gelmektedir. İlişkisel tarama modelinin benimsendiği araştırma 319 lisans öğrencisinin cevapları ile şekillendirilmiştir. Bulgulara göre bireylerin çoğu sosyal medya üzerinden dini bilgi aktarımını mümkün görmekte fakat bununla beraber sosyal medyayı dinî bilgi elde etmek için kullanmamaktadırlar. Çalışmada öncelikle sosyal medyanın olumlu-olumsuz yönleri ele alınmış sonrasında ise kullanımı her geçen gün artan sosyal medya üzerinden din eğitimi yaparken dikkat edilmesi gereken hususlara, sosyal medyada ihlal edilen ahlâkî ilkelere değinilmiştir. Araştırmanın bulguları bireylerin sosyal medya üzerinden dini bilgiyi mümkün gördüklerini, sosyal medya üzerinden dini bilgi edinmek için belirli profiller takip ettiklerini ortaya çıkarmıştır. Doğru dini bilgiye ulaşabilmek için içerik kontrolü yapılmasının imkânsız olduğu ve denetlenemeyen bir alan olan sosyal medyada yer alan bilgilerin teyit edilebileceği bir mekanizmaya ihtiyaç duyulduğu söylenebilir. Bununla birlikte bireylerin sosyal medya okuryazarlığı ile ilgili donanımlı hale gelmeleri için fırsatlar oluşturulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Media and social media are one of the tools we use the most along with the advancing technology nowadays. Radio, gazette, and television can be exemplified as other mass mediums. In this study, social media is discussed specific to media. Regardless of where the Individuals are, they are able to receive information from the media or social media with the effect of globalization. In today's world, visuality dominates individuals rather than factors such as school and family. Thereby, individuals encounter the tools of non-formal learning instead of that of book learning at the present time. Social media is the leading tool of non-formal learning. The research, which takes benefits from the correlational survey model, takes its shape with the answers of 319 undergraduates. According to the findings of the survey, many lean toward relaying religious knowledge through social media, however, doesn't use social media as a source of religious knowledge. In this study, primarily the positive and negative effects of social media are discussed. After that, matters that need to be considered when providing training for religious education on social media, the use of which is increasing every day, and the moral principles that are violated on social media are mentioned.