An investigation of the 21st century competencies of prospective EFL teachers in Türkiye
Türkiye'de öğretmen adaylarının 21. yüzyıl becerilerinin incelenmesi
- Tez No: 824238
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TİJEN AKŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl becerileri, İngilizce öğretmen adaylarının yeterlilikleri, akademisyenlerin algıları, 21st century skills, prospective EFL teachers' competencies, academics' perceptions
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'deki İngilizce öğretmen adaylarının 21. yüzyıl becerilerine ilişkin yeterlikleri ve İngilizce Öğretmenliği bölümü akademisyenlerinin öğrencilerinin 21. yüzyıl becerileri yeterlikleri hakkındaki görüşleri incelenmiştir. Bu doğrultuda, Ankara, Türkiye'deki bir devlet üniversitesi ile bir vakıf üniversitesinde öğrenim gören 3. ve 4. sınıf potansiyel İngilizce öğretmenlerinin görüşleri araştırıldı. Bu amaçla, 102 İngilizce öğretmeni adayı ve 14 İngilizce Öğretmenliği bölümü akademisyeni, çalışmaya katılmak üzere bir anket doldurdu. Nicel veriler anketler aracılığıyla toplanmıştır. Nitel veriler, 15 İngilizce öğretmen adayı ve 11 İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalında görev yapan akademisyenden oluşan gönüllü katılımcılarla gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edildi. Çalışmanın sonuçları hem devlet hem de özel üniversite İngilizce öğretmeni adaylarının, iletişim, iş birliği ve teknoloji kullanımı gibi bir dizi beceriye odaklanarak sınıflarında 21. yüzyıl becerilerini kullanma konusunda kendilerini yeterli hissettiklerini ortaya koymuştur. Aynı şekilde, İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı akademisyenlerinin, belirli alanlarda, bazı küçük farklılıklarla birlikte, iletişim ve teknoloji kullanımı gibi çeşitli becerilerde kendilerinin ve öğrencilerinin yeterlikleri konusunda güven duyduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the competencies on 21st century skills of prospective EFL teachers in Türkiye and ELT department academics' opinions about their students' 21st century skills competencies. In this respect, it explored the opinions of the 3rd and 4th grade prospective EFL teachers studying at a state and a foundation university in Ankara, Turkey. To this end, 102 prospective EFL teachers and 14 ELT department academics filled in a questionnaire to take part in the study. Quantitative data was obtained from the questionnaires, and qualitative data was obtained via semi-structured interviews with a sample of 15 prospective EFL teachers and 11 ELT department academics. The results of the study have revealed that both state and foundation university prospective EFL teachers feel competent in using 21st century skills in their classes, with a focus on a range of skills including communication, collaboration, and the use of technology. Likewise, ELT department academics perceive their students' competencies in using the 21st century skills such as communication and technology use, with some slight differences in specific areas.