Müslüman göçmen kadınların toplumsal sorunlarının sosyal hizmet açısından değerlendirilmesi: Nashville-Oak Ct örneği
Evaluation of the social problems of Muslim immigrant women in terms of social work: The case of Nashville-Oak Ct
- Tez No: 824300
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KARATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Göçmen, Müslüman Kadınlar, Sosyal Hizmetler, Toplumsal Sorunlar, Immigrant, Muslim Women, Social Services, Social Problems
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada, Müslüman göçmen kadınların toplumsal sorunlarını sosyal hizmet açısından değerlendirmek ve bu sorunların Nashville-Oak Ct gibi bir yerleşim birimindeki etkilerini incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu ABD - Tennessee Eyaleti- Nashville bölgesindeki 45 Müslüman göçmen kadın oluşmaktadır. Araştırma kapsamında veriler, katılımcılara kartopu örnekleme yolu ile ulaşılarak ve derinlemesine görüşmeler yapılarak elde edilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde MAXQDA-20 programı kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre Amerika'ya göç etmenin temel nedenlerinin refah arayışı, göç edilen ülkedeki yaşam zorlukları, düşük gelir düzeyi ve ekonomik istikrarsızlık olduğu bulunmuştur. Ayrıca, göç edenlerin Amerika'da daha iyi yaşam standartlarına ulaşma, istedikleri şeylere erişebilme ve fırsatlarla dolu bir yaşam sürme memnuniyeti olduğu görülmektedir. Ekonomik unsurlar, iş imkanları, kariyer olanakları, maaş ve çalışma koşulları, eğitim ve sağlık hizmetleri, gezi amaçları ve ekonomik zenginlik de Amerika'ya göç eden katılımcılar arasında önemli motivasyon kaynakları olarak öne çıkmaktadır. Ancak, göç süreci ve uyum sürecinde çeşitli zorluklarla karşılaşıldığı da belirtilmektedir. Dil ve kültürel farklılıklar, sosyal ve maddi zorluklar, adaletin zayıflaması ve cinsiyet eşitsizlikleri gibi faktörler, Amerika'ya göç edenlerin karşılaştığı zorluklar arasında yer almaktadır. Bulgular, Amerika'ya göç edenlerin toplumsal normlardan kurtulma, özgürlük ve fırsatlarla dolu bir yaşam sürme isteğini yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to evaluate the social problems of Muslim immigrant women in terms of social work and to examine the effects of these problems in a settlement such as Nashville-Oak Ct. In the study, descriptive analysis was used as one of the qualitative research methods. The study group of the study consisted of 45 Muslim immigrant women in the Nashville region of Tennessee State, USA. Within the scope of the research, the data were obtained by reaching the participants through snowball sampling and conducting in-depth interviews. MAXQDA-20 program was used in the analysis of the research data. According to the research findings, the main reasons for immigrating to America were found to be the search for welfare, life difficulties in the country of immigration, low income level and economic instability. It also appears that immigrants have the satisfaction of achieving better living standards in America, having access to what they want, and living a life full of opportunities. Economic factors, job opportunities, career opportunities, salary and working conditions, education and health services, travel purposes and economic wealth also stand out as important motivators among the participants who immigrate to America. However, it is also noted that various difficulties are encountered in the migration process and adaptation process. Factors such as linguistic and cultural differences, social and material hardships, weakened justice, and gender inequalities are among the challenges faced by immigrants to America. The findings reflect the desire of immigrants to America to break free from societal norms and live a life full of freedom and opportunity.