Yerel Bacillus thuringiensis suşlarında sip gen ve proteinlerinin araştırılması
Investigation of sip genes and proteins in local Basillus thuringiensis strains
  1. Tez No: 824354
  2. Yazar: ENİSE YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bacillus thuringiensis, sip geni, Sip proteini, Bacillus thuringiensis, sip gene, Sip protein
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
B. thuringiensis (Bt), Bacillus cereus (Bc) grubunun bir üyesi olup Gram (+), insektisidal protein üretebilen sporlu bir toprak bakterisidir. Zararlı böceklere karşı mücadele amacı ile ürettikleri insektisidal kristal proteinler (Cry), vejetatif insektisidal proteinler (Vip), salgılanmış insektisidal proteinler (Sip), ve sitolitik proteinler (Cyt) ile birlikte sporları özellikle de tarımda kullanılan başarılı biyoinsektisitlerin ana maddesini oluşturmaktadır. Bunlardan elde edilen farklı formülasyonlar böceklere çeşitli şekillerde uygulanmakta ve etkili sonuçlar alınmaktadır. Bu özelliği nedeniyle günümüzde en etkili ve başarılı şekilde kullanım alanı olan biyo-insektisit kaynağıdır. Bugüne kadar 78 Cry proteini, 3 Cyt proteini, 4 Vip proteini ve 2 Sip proteini kullanılarak Lepidopter, Coleopter, Dipter, Nematod, Himenopter gibi takımlardaki çok sayıda böcek türü üzerinde spesifik aktivite gösteren ürün elde edilmiştir. Bu çalışma daha önceki çalışmalarımızda izole edilerek tanımlanmış olan 116 yerel Bt suşunun sip genleri taşıyıp taşımadığının ve ilgili proteini üretip üretmediğinin belirlenmesi amacı ile yürütülmüştür. 116 adet bakteri suşunda sipa ve sip-s primeri ile yapılan PCR çalışmasında 33 bakteri suşunda sip geni tespit edilmiştir. Diğer primerler kullanılarak yapılan PCR çalışmalarından sip geni ile ilgili bant görüntüsü alınamamıştır. Sip geni bulunduran suşlardan protein izolasyonu yapılarak SDS-PAGE analizi sonucunda kaydedilen görüntülerde 40-41 kDA büyüklüğünde sip geni içeren bakteri suşları belirlenmiştir. Böylece özellikle Coleopter zararlılarına yönelik biyoaktivite çalışmaları, muhtemel toksisitesi ve kullanılabilirliği konusunda önemli bilgiler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
B. thuringiensis (Bt) is a member of the Bacillus cereus (Bc) group and is a Gram (+) spore soil bacterium capable of producing insecticidal proteins. Insecticidal crystalline proteins (Cry), vegetative insecticidal proteins (Vip), secreted insecticidal proteins (Sip), and cytolytic proteins (Cyt) and their spores are the main ingredients of successful bioinsecticides used especially in agriculture. They are applied in various ways through different formulations obtained from them and effective results are obtained. Due to this feature, it is the most effective and successfully used bioinsecticide source today. To date, 78 Cry proteins, 3 Cyt proteins, 4 Vip proteins and 2 Sip proteins have been used to obtain products with specific activity on many insect species in orders such as Lepidoptera, Coleoptera, Diptera, Nematodes and Hymenoptera. This study was carried out to determine whether 116 local Bt strains, which were isolated and identified in our previous studies, carry sip genes and produce corresponding proteins. In 116 bacterial strains, sip gene was detected in 33 of them in PCR studies with sip-a and sip-s primers. No band image related to the sip gene was obtained from PCR studies with other primers. Protein isolation was performed from the strains containing sip gene and the images recorded as a result of SDS-PAGE analysis revealed bacterial strains containing 40-41 kDa Sip proteins. Thus, valuable information was obtained on bioactivity studies, possible toxicity and their usability especially against Coleopteran species.