Kayseri Bölgesi turba zeminlerinin oturma davranışının deneysel olarak incelenmesi
Experımental ınvestıgatıon of the settlement behavıor of peat soıls ın kayseri regıon
  1. Tez No: 824355
  2. Yazar: LEYLANUR DOĞANSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL UNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri Serbest Bölge, Turba Zemin, Konsolidasyon, Birincil Konsolidasyon Sonu, Uzun Süreli Yükleme Deneyleri, Kayseri Free Zone, Peat Soil, Consolidation, End of the Primary Consolidation, Long-Term Loading Tests
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Yumuşak bir zemin türü olan turba, yüksek oranda lifli organik madde içeriğine sahip olup doku, sıcaklık, lif içeriği ve ayrışma derecesi nedeniyle bir yerden diğerine farklılık göstermektedir. Ülkemizdeki turba oluşumlarından bazıları Kayseri ilimizde bulunmaktadır. Bu tez çalışmasında; Kayseri Serbest Bölgesinden blok şeklinde alınmış turba zemin örneklerinin endeks ve mühendislik özellikleri belirlenmiştir. Yüksek deformasyon özelliğine sahip turba zeminlerin oturma davranışları, klasik ödometre deneyleri yapılarak incelenmiştir. Turba zeminlerinin farklı yükleme aşamalarında birincil konsolidasyon özellikleri ve özellikle ikincil sıkıştırma davranışları analiz edilmiştir. Birincil konsolidasyon sonunun bulunması (tp) için Casagrande Logaritma Zaman veya Taylor Karekök Zaman yöntemleri kullanılabilir. Turba zemin numuneleri üzerinde gerçekleştirilen standart konsolidasyon deneylerinde tp süresinin Casagrande Logaritma Zaman yöntemi ile hesaplanabileceği deney eğrileri elde edilememiştir. Bu nedenle tp süresi Taylor Karekök Zaman yöntemi kullanılarak hesaplanmıştır. Turba zemin numuneleri üzerinde yapılan uzun süreli konsolidasyon deneyleri, doğrudan yükleme ve aşamalı yükleme olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada klasik ödometre deneylerinden elde edilen birincil konsolidasyon süreleri ve ikincil sıkışma indisi değerleri paylaşılmıştır. Uzun süreli yükleme deneylerinden elde edilen birincil sıkışma indisi ve ikincil sıkışma indisi değerleri karşılaştırılmıştır. Kayseri Bölgesi turba zemininin oturma davranışı hakkında elde edilen sonuçlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Peat which is a soft soil type has a high content of fibrous organic matter and differs from place to place due to texture, temperature, fiber content, and degree of decomposition. Some of the peat formations in our country are located in Kayseri. In this thesis study, the index and engineering properties of block peat soil samples taken from the Kayseri Free Zone were determined. The settlement behavior of peat soils having high deformation capability was investigated performing classical oedometer tests. Primary consolidation properties and especially secondary compression behaviors of peat soils at different loading stages were analyzed. Casagrande Logarithm Time or Taylor Square Root Time methods can be used to find the end of the primary consolidation (tp). In the standard consolidation tests performed on peat soil samples, test curves could not be obtained to use the Casagrande Logarithm Time method obtaining tp time. For this reason, the tp time was calculated using the Taylor Root Square Time method. Long-term consolidation tests on peat soil samples were carried out in two different ways: direct and gradual loading. In this study, primary consolidation time and secondary compression index values obtained from classical oedometer tests are shared. The primary compression index and secondary compression index values obtained from long-term loading tests were compared. The results obtained related to the settlement behavior of peat soil in the Kayseri Region are presented.